Négyféle módon érhet véget a koronavírus-járvány

  • narancs.hu
  • 2020. március 17.

Katasztrófa

Reméljük, nem a legrosszabb forgatókönyv fog bekövetkezni.

Négyféle módon érhet véget a koronavírus-járvány – erről beszéltek amerikai szakértők a The Daily Beast című lapnak.

William Haseltine, az ACCESS Health International nevű egészségügyi think tank elnöke szerint ez a négy verzió a következő:

  • az időjárás változásával eltűnik a járvány;
  • mindenki megfertőződik, aki csak megfertőződhet, így a vírus nem tud tovább terjedni;
  • kifejlesztik a koronavírus elleni oltást;
  • kifejlesztenek olyan gyógyszereket, amelyekkel megelőzni és kezelni lehet a betegséget.

A szakértők véleménye egyelőre eltér arról, hogy hogyan fog reagálni a vírus az időjárásváltozásra. Míg a lapnak nyilatkozó egyik epidemiológus nem tartja valószínűnek, hogy a koronavírus is szezonális lenne, egy másik szerint van okunk azt feltételezni, hogy a melegebb és csapadékosabb időjárás beköszöntével lassabban fog terjedni a vírus, kevesebb lesz az esetszám is, az élet pedig visszatérhet a normális kerékvágásba.

Legrosszabb forgatókönyv

Nagyon is elképzelhető azonban, hogy a vírus nyáron is terjedni fog, és bekövetkezik az epidemiológusok által „legrosszabb forgatókönyvnek” nevezett változat, amely szerint addig terjed a járvány, amíg mindenki meg nem fertőződik, aki csak megfertőződhet. Ez az egyik megkérdezett epidemiológus szerint a népesség 40-70 százalékát jelentené a következő hónapokban, 2 százalékos halálozási rátával, amely világszerte így is rengeteg halálesetet jelentene.

false

 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Egy idő után azonban egy kiterjedt járvány esetén eljön az a pont, amikor már nem tud több ember megfertőződni egy közösségben – a lapnak nyilatkozó egyik epidemiológus szerint ez történt Kínában és Dél-Koreában is, ahol már alábbhagyott a járvány terjedése, mert helyi szinten az emberekben egy idő után kialakul az immunitás. Amíg azonban ez nem következik be mindenhol, addig a vírus újabb és újabb közösségekben fog járványkitöréseket okozni.

A legvalószínűbb kifejlet

Haseltine szerint a négy opció közül az utolsó a legvalószínűbb, mert a vakcina kifejlesztése és forgalomba kerülése legalább egy évet venne igénybe, míg a gyógyszerek akár heteken-hónapokon belül forgalomba kerülhetnének.

Hozzátette, a SARS és a MERS vírus korábbi megjelenésekor már elkezdtek terápiás készítményeken dolgozni, de végül nem fejezték be a fejlesztést, mert a járványoknak vége lett. Most azonban újra dolgozni kezdtek ezeken, így akár áprilisra el is készülhetnek az első, a betegséget kezelő gyógyszerek.

A szakértők szerint két gyógyszer tűnik egyelőre ígéretesnek: az egyik a remdesivir nevű vírusölő, a másik az actemra nevű szer, amely egyfajta szintetikus antitest, és amelyet Kínában már használtak is koronavírus kezelésére.

További híreink a koronavírusról itt!

A mostanihoz hasonló vírusfertőzések rendre vissza fognak térni

Az új gyógyszerek kifejlesztése bonyolult, high-tech körülmények között zajló és időigényes feladat, igazi türelemjáték. Ennek dacára időarányosan is jól haladnak a koronavírus-járvány gyógyítását és terjedésének megállítását célzó gyógyszer- és vakcinakutatások. Keserű György Miklós gyógyszerkutatóval beszélgettünk. Ízelítő a friss Magyar Narancsból.

Nyugtassa magát Naranccsal a keserű otthonlét idején!

Továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk! Járjunk együtt a dolgok végére! Kedves olvasóink, vészhelyzet van, s ilyenkor mindennél fontosabb a tisztánlátás. Ezért jó szívvel javasoljuk, hogy továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk!

Figyelmébe ajánljuk