Magyarországon újabb szintre lépett a koronavírus terjedése

  • narancs.hu
  • 2020. március 16.

Katasztrófa

Az Emmi regisztrálja azon egészségügyi hallgatókat, akik bevonhatók az egészségügyi válsághelyzet kezelésébe.

"Nyomatékosítom, hogy a járvány Magyarországon is újabb szintre lépett" – jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy a következő napokban belépünk a csoportos megbetegedések azon szakaszába, amikor már nem fogjuk tudni megmondani, hogy ki kitől kapta el a vírust.

Jelen pillanatban is vannak már olyan fertőzöttek, akiknél nem lehet egyértelműen megállapítani, kitől származik a koronavírus. Müller Cecília hangsúlyozta, egy láthatatlan ellenséggel kell szembeszállnunk a következő hetekben, hónapokban. Ez idő alatt egyikünk élete sem lesz olyan, mint korábban.

Ne menjenek közösségbe!

A járvány mérséklésében mindenkinek megvan a maga szerepe – emelte ki az országos tisztifőorvos. A már ismert tanácsokat ismételte el az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Eszerint mindenki minimalizálja a kontaktusokat, ne menjen közösségbe, aki teheti, maradjon otthon. Mivel az idősekre a legveszélyesebb a vírus, ezért náluk különösen fontos, hogy a következő időszakban maradjanak otthon. A személyes higiénia és a kézmosás pedig továbbra is kiemelten fontos.

"A felelős magatartásra azért van szükség, hogy amennyire csak lehet elhúzódjon a járvány görbéje, ne egyszerre terhelje az egészségügyi-rendszert" – folytatta tájékoztatóját az országos tisztifőorvos. Müller Cecília kiemelte, aki külföldről jön haza, akkor is, ha nem kap hatósági házi karantént, ha megteheti, helyezze magát önkéntes karanténba.

Lakatos Tibor az operatív törzs vezetője a hétfői sajtótájékoztatón közölte, a szomszédos országok megbetegedési adatain látszik, hogy a térséget is jelentős mértékben érte el a fertőzés. Csehországban 293, Lengyelországban 125, Szlovákiában pedig 65 megbetegedésről tudni eddig.

Az operatív törzs vezetője megismételte Orbán Viktor a parlamentben tett bejelentését a határok lezárásáról, amely érvényes a légi, szárazföldi és a vízi közlekedésre is (kivéve a áruszállítást), valamint kitért az újabb bezárási intézkedésekről. Eszerint éjféltől betiltják a rendezvényeket, a sporteseményeket zárt kapu mögött lehet csak megtartani. Bezárják a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézmények nyitvatartását pedig korlátozzák. Valamint az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzleteket, drogériákat, patikákat, benzinkutakat, dohányboltokat.

Lakatos Tibor kiemelte, a kormány elrendelte, hogy az Emmi regisztrálja azon egészségügyi hallgatókat, akik elég képzettek ahhoz, hogy bevonhatók az egészségügyi válsághelyzet kezelésébe.

Emellett az operatív törzs vezetője kiemelte, 40 ember ellen indítottak már szabálysértést, mert nem tartották be a hatósági házi karantént szabályait, vagyis elhagyták a lakóhelyüket.

Figyelmébe ajánljuk