Engedélyezte a Sinopharm vakcináját a WHO

  • narancs.hu
  • 2021.05.07 18:36

Katasztrófa

A világszervezet szakértői szerint a kínai oltóanyag biztosan hatásos a 18 és 59 év közötti felnőtteknél.

Engedélyezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kínai Sinopharm oltóanyagot a 18 év felettiek védőoltására – jelentette be Tedrosz Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója. A hvg.hu írása szerint ez a veszélyhelyzeti engedély azt jelenti, hogy a szakértői munkacsoport vizsgálata alapján ez az oltóanyag hatékony és biztonságos, ajánlott, két dózisban.

Ez azért fontos esemény, mert a WHO a koronavírus-járványban az egyenlő vakcinaelosztásért dolgozik, szeretné elérni, hogy a  verseny közepette a szegényebb országok is hozzájuthassanak az oltóanyagokhoz. Ez a célja a COVAX nevű kezdeményezésnek, amelyben csak a WHO által engedélyezett vakcinákat lehet szétosztani. Ez azért fontos szempont, mert például az Európai Unióban és az Egyesült Államokban működnek megbízható saját gyógyszerügynökségek, ez más országokban nem föltétlenül jellemző.

Eddig öt oltóanyag kapta meg a WHO engedélyét: a Pfizeré, az AstraZenecáé, a CoviShieldé,  amely az AstraZeneca indiai változata, a Johnson&Johnsoné és a Modernáé. A Sinopharm a hatodik a sorban.

Tedrosz Gebrejeszusz korábban többször szóvá tette, hogy a gazdagabb országok magas áron felvásárolják a vakcinákat, így áprilisban  az összes legyártott oltóanyagnak csak 0,3 százaléka jutott a szegény országokba. 

Mivel a WHO nem számít hatóságnak, az általa kiadott engedély sem kötelez egyetlen országot sem arra, hogy alkalmazza az adott oltóanyagot.

A WHO úgy foglalt állást, hogy szakértői meggyőződtek arról, hogy

a kínai vakcina két dózisa elég hatásos a koronavírus megelőzésére a 18 és 59 év közöttieknél, de arra nem volt elég bizonyíték, hogy felelősséggel állítsák, a 60 év felettieket is megfelelően védi.

A lehetséges mellékhatásokkal kapcsolatban sem volt elég információ. Ennek azért  van jelentősége, mert Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban azt mondta, várják ezzel kapcsolatban a WHO döntését.

Korábbi magyar vizsgálati eredmények szerint a hatvan év alatti felnőttek körében a Sinopharm hatékonysága 79 százalékos, az idősebbek védettségének mértékét azonban a vizsgálatok hiánya miatt nem lehetett megbecsülni. Ettől függetlenül Magyarországon több mint félmillió 60 év feletti ember kapott kínai oltóanyagot.

 

Neked ajánljuk

A szemfényvesztő

  • Rév István

A kora ötvenes évek egyik reggelén (április 4-én, hazánk felszabadulásának ünnepén, vagy talán május 1-jén, a munkásosztály nagy harci seregszemléjén, lehet, hogy éppen november 7-én, a nagy októberi forradalom évfordulóján) reménytelenül esett az eső (vagy fagyos szél fújt és hullott a hó). A rádióbemondó ismerős hangja azzal kezdte a híreket, hogy gyönyörű napsütésre ébredt az ország, mintha jókedvében a természet is ünneplőbe öltözött volna a nagy ünnepen.

Ártók

  • TPP

Dúsgazdagék esküvője a világ (jelen esetben Mexikóváros) többi részétől társadalmi és fizikai értelemben is elzárt, erődszerű villában.

Dobozok közt

  • - köves -

A Fontos Filmek (igaz történet, komoly igazságtalanság, komor hangvétel, megrendült taps, állófogadás Beverly Hillsben) két gyakori szereplője a hatalom megnyomorította kisember és az ügyét felkaroló, lelkiismeretes ügyvéd. Ők most a guantánamói fogolytáborban méregetik egymást az egyik olyan helyiségben, amit történetesen nem a fogvatartottak kínzására rendeztek be.

Az ellenállás melódiája

  • Bacsadi Zsófia

Az amerikai vidék, a Közép-Nyugat lakói, a „fehér szemét”, a redneckek (mindenki vérmérséklete szerint válogathat a rendelkezésre álló kifejezések között) sokáig az iszonyat, a jelenben velünk élő barbárság és elmaradottság jelképei voltak az amerikai filmben (A sziklák szeme; Gyilkos túra; A texasi láncfűrészes mészárlás).

Azok a pesti éjszakák!

  • Sándor Panka

Reisz Gábor érdekes formát választott első színházi rendezéséhez. A helyszín a Trafó frissen felújított kávézója, a Trafik, a leszűkített játéktérnek megfelelően a nézők száma is csökkentett. A színészek az asztalok között járkálnak, sőt az utcát is „elfoglalják”. A kávézó egyben nézőtér, színpad és díszlet is.

Senki földjén

Szegény Mikes Kelemen! Ha az utókor kíméletlenségét a félresikerült stílusimitációkban lehetne mérni, Rákóczi fejedelem kamarása alighanem országos rekorder lenne.

„Közben röhög rajtunk”

  • Soós Tamás

„Ha már az is gond, hogy valaki meleg, akkor mi hadd legyünk már heti két órában műhomokosok” – vallja a Dope Calypso. Az együttes június végén hozza ki Tears to Freshwater címmel a szintis powerpop felé elmozduló új lemezét. Sarkadi Miklós énekes-gitárossal és Kelemen László gitárossal a káoszos lemezírási folyamatról, a most különösen aktuális queer esztétikáról és a magyar zenekarok nemzetközi lehetőségeiről is beszélgettünk.

Asztaltársak

A Létbüfében egy asztalhoz vetődik a költő, a zeneszerző és az énekes. Nem tudni, hogy mit isznak, de egy pillanat alatt szót értenek egymással. Egyikük még a baby boom szülötte, a másik kettőt már az X generáció könnyezte ki, mint igazgyöngyöt a kagyló. Mindhármuknak van némi tapasztalata csalatásban és fenében, és úgy lépnek túl e mai kocsmán, hogy előttünk is kitárják a kocsmaajtót.

Nyelvvilág

  • Toroczkay András

Az ördögcérna maga a burgonyafélék családjába tartozó lombhullató cserje. Itt líciumként emlegetik, de hívják még farkasbogyónak vagy gojibogyónak is, és a regény világán belül a kisebbrendű idő- és dimenziókapuk (ha jól értem) jelenlétét jelzi.

Sűrű, sötét erdő

  • Melhardt Gergő

Nem emlegetik, nem írnak róla, egyetemen nem tanítják. Nincs róla semmi elnevezve, kötetei nehezen beszerezhetők, nem olvashatók online. Nem túlzás: a teljes és végleges elfeledéstől mentette meg a mostani (első) össz­kiadás ezt a nagy életművet. De milyen is ez az életmű? Mik a költészeti értékei? Meg tud-e ma szólítani minket, és ha igen, hogyan és mivel?