Erős földrengés volt éjjel a szomszédban

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. április 23.

Katasztrófa

Bosznia-Hercegovinában 5,7 erősségű földrengést mértek. Egy lakóházra szikla zuhant, több épület beomlott.

Bosznia-Hercegovinát pénteken késő este 5,7-es erősségű földrengés rázta meg az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) mérése szerint. Egy ember meghalt, többen megsérültek.

A rengés epicentruma Ljubinje településtől 14 kilométerre volt északkeletre, fészke pedig 5 kilométeres mélységben.

A Mostartól délre fekvő Stolac városban szikla zuhant egy lakóházra, emiatt egy 28 éves nő súlyosan megsérült és a kórházban meghalt. A helyi hatóságok szerint több épület beomlott Stolac, Ljubinje és Mostar városában.

A földrengést az egész Balkánon érezni lehetett, tudósítók beszámolói szerint Belgrádban, Zágrábban és Szkopjéban, az epicentrumtól több mint 400 kilométeres távolságban is észlelték a nagyjából 20 másodpercig tartó földmozgást. Később több kisebb utórengés is érezhető volt.

A Balkán-félszigeten gyakran előfordulnak földrengések. Horvátország középső részét 2020 decemberében 6,4-es erősségű földrengés rázta meg, akkor hét ember meghalt, és több száz ház megrongálódott. Ugyancsak komoly károkat okozott 2020 márciusában egy 5,3-es erősségű rengés Zágrábban, Albániában pedig több mint ötvenen haltak meg 2019 novemberében egy 6,4-es erősségű földmozgás következtében.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?