„Ha nem tudjuk hazaküldeni a beteget, tegyük le a kapu elé, az utcára?”

Katasztrófa

A közfinanszírozott kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani a koronavírus fertőzötteknek, így krónikus belgyógyászati osztályokat is kiürítenek. De hová teszik az idős, ágyban fekvő betegeket?

„Csütörtökön délben tudtuk meg, hogy keddig nálunk is ki kell üríteni az osztályt, ahogy sok más budapesti kórháznak is – mondta érdeklődésünkre egy fővárosi krónikus belgyógyászaton dolgozó forrásunk. – Az, hogy hogyan oldjuk meg, mindegy, a kórházé a felelősség, megkaptuk az utasítást, véghez kell vinni. Ez embertelenség és beláthatatlan, mi lesz ennek a vége.”

Ahogy arról hétfőn mi is beszámoltunk a 24.hu cikke nyomán, a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászatát is kiürítik a járványhelyzet miatt. Az ott ápolt betegek hozzátartozóinak nagypénteken telefonáltak az intézményből, hogy keddig haza kell vinniük a rokonaikat. Néhány napja a Népszava írt arról, hogy a fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására. Ezt az intézkedést húsvét alatt kell végrehajtaniuk a kórházaknak, összesen 36 ezer ágyat kell felszabadítaniuk.

Úgy tűnik, ez alól a krónikus belgyógyászati osztályok sem kivételek, ahol azonban a betegek állandó, szaktudást igénylő ápolásra szorulnak, többen közülük demensek, és sok esetben nem is oldható az ápolásuk otthon.

Eddig a széltől is óvni kellett az idős betegeket

Ezt erősítette meg forrásunk is. „Mi is felhívtuk a hozzátartozókat, de csak olyan betegek esetében, akik fel tudnak kelni és például járókerettel tudnak járni. Aki ágyban fekvő beteg, ott már nem is próbálkoztunk a hozzátartozóknál, hiszen nem tudnák őket otthon ellátni” – mondja és hozzáteszi, kiürítési tervek egy kórházban olyan esetekre vannak, ha például tűz üt ki és ideiglenesen kell megoldani a betegek elhelyezését. De ilyen esetre, mint amilyen most állt elő, nincs.

false

 

„Ha nem tudom hazaküldeni a beteget, akkor marad a szociális otthon, de azok meg már hetek óta nem vesznek fel új pácienst a koronavírus-járvány miatt. A nálunk bent fekvők egy része fel tud kelni, de közülük is csak néhányat tudnak hazavinni a hozzátartozók. Volt, akit felhívtunk és letagadta, hogy ő a hozzátartozója. Ilyen esetben mit csináljunk? Tegyük le a kapu elé, az utcára?”

"Mi értelme van ennek?”

Ezeket a betegeket így a kórházon belül kell majd elhelyezniük, az viszont félő, hogy zsúfoltságot fog okozni. „Eddig nagyon kellett ügyelni arra, hogy ne lehessen a bent fekvőket látogatni, hogy teremtsük meg az elkülönítés lehetőségét, alakítsunk ki olyan szobákat, ahol, ha kell, karanténba tudjuk helyezni a gyanús eseteket, hogy a széltől is óvjuk az idős betegeket, erre most mozgassuk el őket a helyükről? Mi értelme van ennek?”

Forrásunk azt mondja, az sem világos, hogy az eddig a krónikus belgyógyászaton dolgozó személyzet a krónikus betegekkel tart majd, vagy a kiürített osztályon marad, ahová a koronavírussal fertőzött betegek érkeznek. Elvileg az egészségügyi dolgozók az egész ország területén átvezényelhetők, de forrásunk azt mondja, erről még nem kaptak tájékoztatást.

„Ha mi maradunk a krónikus betegekkel, ki fog dolgozni a koronavírusos páciensekkel? Ha nekünk kell velük maradni, akkor ki fogja ellátni a mi betegeinket?” – kérdezi és hozzáteszi, ötpercenként változik a helyzet, így nehéz átlátni, mi lesz kedden reggel, ha reggel bemegy dolgozni.

Nézzünk együtt a jövőbe!

Mit tesz, és mit tehet a járvány ellen az ellenzék, a honvédség, az önkormányzat? Olvasni jó. Elgondolkozni a jövőn pedig szerfelett izgalmas is lehet, és még a hétköznapokban is jól hasznosítható dolgok sülhetnek ki belőle. Belelátni a jövő bármely kicsiny szeletébe: nincs is annál kecsegtetőbb dolog.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.