WHO: megfontoltan kell feloldani a korlátozásokat

  • narancs.hu
  • 2020. április 13.

Katasztrófa

A járvány gyorsan terjed és jóval lassabban lehet megfékezni.

Az új típusú koronavírus okozta járvány gyorsan terjed és jóval lassabban lehet megfékezni –hangoztatta interneten közvetített hétfői genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a korlátozó intézkedéseket lassan kell feloldani, miután a megfelelő közegészségügyi intézkedéseket meghozták.

Úgy vélte hogy a világszerte eddig 115 ezer ember halálát okozó Covid-19 betegség terjedését teljesen csak egy hatékony oltással lehetne megakadályozni. A globalizáció korában a Covid-19 újbóli felbukkanásának és újraterjedésének a kockázata fennáll – tette hozzá.
A főigazgató emlékeztetett arra, hogy az új koronavírus tízszer olyan halálos, mint a 2009-ben Mexikóban megjelent és világméretű influenzajárványt okozó A típusú H1n1 altípusú vírus.
"Az országokban gyűjtött adatok alapján egyre világosabb képünk van az új koronavírusról, viselkedéséről, feltartóztatásának módjairól. Tudjuk, hogy a Covid-19 betegség gyorsan terjed és tudjuk, hogy halálos: tízszer halálosabb, mint a 2009-es világméretű influenzajárványért felelős vírus" – emelte ki.

Kínában megint megugrott a fertőzöttek száma

Nagy többségük külföldön fertőződött meg. Több mint öt hete nem látott szintre emelkedett az új fertőzöttek napi száma Kínában, ahol szigorú korlátozásokkal és óvintézkedésekkel igyekeznek kivédeni a koronavírus-járvány második hullámának kialakulását. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői közlése szerint az ország szárazföldi részén vasárnap 108 újabb pácienst diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19-betegséggel.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk