Az elfekvőkről is kidobják a betegeket a járványra hivatkozva

  • narancs.hu
  • 2020. április 13.

Belpol

Keddig kiüríttetik a krónikus belgyógyászati osztályokat is, a családok oldják meg az ápolást, ahogy tudják.

Nagypénteken telefonáltak a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályán ápolt betegek hozzátartozóinak, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat - írja a 24.hu.

A lap arról számol be, hogy a kórház csepeli telephelyén lévő krónikus belgyógyászati osztályát - a köznyelvben ezeket hívják elfekvőknek - is kiürítik a járványhelyzet miatt, ez valószínűleg annak az itnézkedésnek a része, amelyet korábban a Népszava írta meg, hogy a fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására. Ezt az intézkedést húsvét alatt kell végrehajtaniuk a kórházaknak, összesen 36 ezer ágyat kell felszabadítaniuk.

Az intézkedés alól eszerint a krónikus belgyógyászati osztályok sem kivételek, ahol azonban a betegek állandó, szaktudást igénylő ápolásra szorulnak, többen közülük demensek, és sok esetben nem is megoldható az ápolásuk otthon.

A lap arról számolt be, hogy a kórház azt közölte a betegek hozzátartozóival, hogy ha nem mennek a betegért, akkor a mentők kedden elszállítják arra a címre, amit a betegfelvételkor megadtak.

Nézzünk együtt a jövőbe!

Mit tesz, és mit tehet a járvány ellen az ellenzék, a honvédség, az önkormányzat? Olvasni jó. Elgondolkozni a jövőn pedig szerfelett izgalmas is lehet, és még a hétköznapokban is jól hasznosítható dolgok sülhetnek ki belőle. Belelátni a jövő bármely kicsiny szeletébe: nincs is annál kecsegtetőbb dolog.

Figyelmébe ajánljuk