Horvátországban is nő a vírusfertőzöttek száma

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. július 16.

Katasztrófa

A legkevesebben a tengermelléken oltatták be magukat.

Az utóbbi egy nap alatt 131 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Horvátországban, és egy beteg belehalt a szövődményekbe. A járvány kezdete óta már több mint 361 ezren kapták el a betegséget, a halálos áldozatok száma 8234. 112 beteget ápolnak kórházban, 12 lélegeztetőgépen van. Az előző héthez képest 18 százalékkal nőtt a betegek száma – derült ki a horvátországi válságstáb pénteki tájékoztatóján.  Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ egy fokkal kockázatosabbnak minősítette a horvát tengermelléket a járvány szempontjából. A következő fokozat már a piros jelzésű, súlyosan fertőzött régióké.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója azt mondta, a turisztikai szezon elején járnak, és rosszabb a helyzet, mint tavaly ilyenkor, ez intő jel, muszáj betartani a járványügyi intézkedéseket. 

A válságstáb vezetője, Davor Bozinovic belügyminiszter úgy tájékozódott, a fertőzés terjedéséhez az ellenőrizetlen tömeges összejövetelek járulnak hozzá a leginkább. Be akarják tiltani az olyan rendezvényeket, amelyeknél nem lehet ellenőrizni, hogy a jelenlévőknek van-e védettségi igazolása. Vili Beros egészségügyi miniszter szerint meg lehet menteni a turisztikai szezont, el lehet érni, hogy a térség megint zöld besorolást kapjon, ehhez minden megvan: csak be kell tartani rendesen a megelőző intézkedéseket, és minél több embernek beoltatnia magát. A lehetőség adott arra, hogy bárki előjegyzés nélkül megkapja a vakcinát.

Horvátországban eddig a lakosságnak kevesebb mint 39 százaléka vette fel eddig valamelyik vakcina legalább első dózisát, de csökkent a hajlandóság a védettség megszerzésére. A legkevesebben épp a tengermelléken oltatták be magukat.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk