Kásler: A december 6. és 10. közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma

  • narancs.hu
  • 2020. november 13.

Katasztrófa

Azt is mondta, ha a korlátozó intézkedések nem lesznek eredményesek, eljöhet a pillanat, hogy nem bírja az egészségügy tovább.

Kásler Miklós a Magyar Hírlapnak beszélt a koronavírus járvánnyal kapcsolatos egészségügyi helyzetről.

A koronavírusról ismert eddigi általános tudnivalókon kívül Kásler beszélt a jelenlegi magyarorszégi védekezésről és intézkedésekről is, illetve arról, milyen helyzetet jósolnak a közeljövőre.

A epidemiológu­saik számításai alapján elmondta, hogy jelen pillanatban - a közösségi terjedés jellege miatt – a tavaszihoz képest rövidebb a fertőzés terjedésének belátható időszaka, két-három hét.

"Felelősséggel azt tudjuk mondani, hogy a mostani számítások szerint körülbelül december hatodika, tizedike közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma" - nyilatkozta.

Hozzátette: "Összesen huszonhat, huszonnyolcezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül négyezerötszáz intenzív ágyra."

Elmondta, hogy et ebben az időszakban a magyar egészségügy tudja biztosítani, de kiegészítette azzal, hogy számos európai országban lényegesen gyorsabban terjed a vírus, de sehol sem lehet látni, hogy az emelkedés dinamikája csökkenne.

"Nem tudjuk megmondani, meddig marad így, de ha így marad, és Magyarországon szintén ez történik, és a korlátozó intézkedések nem eredményesek, akkor eljöhet az a pillanat, amikor a hazai egészségügyi rendszer valóban nem bírja a terhelést. Ennek az elkerülése érdekében is születtek meg a korlátozó intézkedések, és én nagyon bízom benne, hogy ezt az állapotot el tudjuk kerülni" - mondta.

Kifejtette, hogy jelen pillanatban hetvenhét kórházat jelöltek ki a Covid-betegek kezelésére, az összes NEAK-finanszírozott ágyaik negyven százalékáig. Kásler szerint ennyit kell előkészíteni arra, hogy tudják fogadni a betegeket, míg az összes ágy hét százalékát kell intenzív ellátáshoz előkészíteni, ahol ha szükséges, lélegeztetést is biztosítani kell. Ez alól azok a kórházak kaptak felmentést, ahol az egyéb nélkülözhetetlen beavatkozásokat tudják elvégezni.

Hozzátette, hogy a tervezhető beavatkozások felfüggesztéséve felszabadul hatezer ágy, tehermentesíteni lehet az intenzív orvosokat és az asszisztenseiket a rutin feladatok egy része alól, és be lehet vonni a koronavírusos betegek ellátásába.

A kormány tevékenységéről azt mondta: ők minden minden szükséges intézkedést meghoztak, úgyhogy innen már a magyar emberek kezében van a lehetőség, ha betartják ezeket a szabályokat, akkor a kedvező eredményeket néhány héten belül tapasztalni fogjuk.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?