Kemenesi Gábor virológus: "a jelenlegi tesztelés mellett nincs pontos kép a járvány helyzetéről"

  • narancs.hu
  • 2020. október 2.

Katasztrófa

A napi új 1000 fertőzött számának lélektani határát már a mait megelőzően is átléptük.

Kemenesi Gábor virológus a közösségi oldalán kommentálta a magyarországi koronavírus-járványra vonatkozó friss adatokat.

"Sok ember elkényelmesedett és a szakértői véleményt lassan a vicclapok szintjén értelmezi. Mások pedig politikai talajra helyezik a helyzet felfogását, -ez nem politikai kérdés és nem tréfa-. Ez nem is a számok csatája, hanem egy ingatag és kockázatokkal teli helyzet. Nem kell mindenhez értenünk, de kérek mindenkit, hogy fogadja el minden embertársa egészséghez való jogát és ennek mentén viselkedjen" - írja.

A napi új számadatokhoz hozzáteszi:

"Átléptük a lélektani 1000 fős új fertőzött/nap határt. Az igazság az, hogy ezt már valószínűleg átléptük előtte is, a jelenlegi tesztelés mellett nincs pontos kép a járvány helyzetéről (az 5% feletti pozitivitási arányra gondolok ebben az esetben). Azok a folyamatok amelyek egy járvány alakulását előre jelzik már indikálták ezt a forgatókönyvet".

Kemenesi felhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is fontos, hogy nagyon vigyázzunk egymásra, fontos a maszkhordás-távolságtartás-kézhigiénia és egyre fontosabb az is, hogy azokat a mindennapi kényelmi szokásainkat redukáljuk amelyek a járvány terjedését segíthetik.

Security Check Required

null

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?