Koronavírus: a kínai kormány elismerte, hogy voltak hiányosságok a járványra való reagálásban

  • narancs.hu
  • 2020. február 3.

Katasztrófa

"Megfelelő és határozott" lépeseket sürgetnek a járvány megfékezése érdekében.

Beismerte a kínai vezetés hétfőn, hogy voltak "gyenge pontok és hiányosságok" az új koronavírusra való reagálásban, Hszi Csin-ping elnök pedig "megfelelő és határozott" lépéseket sürgetett a járvány megfékezése érdekében.

A beismerés a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának állandó bizottsága ülésén hangzott el, amelyet Hszi, a párt főtitkára elnökletével tartottak az új koronavírus okozta járvány megelőzéséről és megfékezéséről.

"A járványra való reagálás gyenge pontjai és hiányosságai miatt javítanunk kell a nemzeti válságkezelő rendszert és a sürgős és veszélyes helyzetek kezelésére irányuló képességünket" – áll a találkozóról kiadott jelentésben. Egyúttal egy sor intézkedésről is döntöttek, melyek között szerepel az illegális vadpiacok és vadkereskedés felszámolása.

Kínai tudósok egyre inkább meg vannak győződve arról, hogy az új koronavírus denevérekről terjedt el. A Nature című tudományos folyóiratban hétfőn két tanulmány szerzői több paciensből levett minta alapján arra következtetnek, hogy az új koronavírus szorosan köthető a SARS-járvány kórokozóihoz. A SARS-járvány kórokozója is a feltételezések szerint denevértől származott, de átterjedt a cibetmacskára, mielőtt embereket fertőzött volna meg.

A tudósok gyanúja szerint a járvány egy vuhani piacról terjedt el, ahol vadhúst is árultak, de a még nem tárták fel, milyen állat volt a fertőzés forrása.

A New York Times tényfeltáró cikkben ír a  kínai kormány felelősségéről, a lap szerint a kormány a koronavírus első jelentkezésénél megpróbálta elhallgatni a járvány kitörését ezzel hozzájárulhatott ahhoz, hogy mára világjárványról beszélhetünk.

NY Times: Hetekig elsunnyogta a kínai vezetés a koronavírus-járványt

Orvosokat hallgattattak el, közleményekben kisebbítették a veszélyeit. A kínai kormány a koronavírus első jelentkezésénél megpróbálta elhallgatni a járvány kitörését, és ezzel hozzájárulhatott ahhoz, hogy mára világjárványról beszélhetünk - írja a New York Times.

További híreink a járványról itt!

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk