NY Times: Hetekig elsunnyogta a kínai vezetés a koronavírus-járványt

  • narancs.hu
  • 2020. február 2.

Katasztrófa

Orvosokat hallgattattak el, közleményekben kisebbítették a veszélyeit.

A kínai kormány a koronavírus első jelentkezésénél megpróbálta elhallgatni a járvány kitörését, és ezzel hozzájárulhatott ahhoz, hogy mára világjárványról beszélhetünk - írja a New York Times.

A lap vuhani lakosok és orvosok beszámolói alapján arra jutott, hogy az első betegek kora decemberi jelentkezése, és a város január 23-i karantén alá helyezése közötti 7 hétben a hatóságok valójában igyekeztek elhallgattani azokat az orvosokat, akik figyelmeztetni próbálták a közvéleményt.

A lap cikke szerint a kínai hatóságok több módon is megpróbálták elhallgatni, hogy mekkora a baj:

  • Egy vuhani orvos egy online csoportban már december 30-án megpróbálta figyelmeztetni volt egyetemi évfolyamtársait arról, hogy egy rejtélyes betegségtől szenvedő hét embert helyeztek karanténba a kórházában, de előbb az egészségügyi hatóság kereste meg a férfit, hogy miért terjesztette ezt az információt, majd néhány nappal később a rendőrség íratott alá vele egy nyilatkozatot, miszerint csak rémhíreket terjesztett.
  • A hatóságok az információ kikerülése után is arra törekedtek, hogy megállítsák a hír terjedését, a rendőrség akkor azt közölte, hogy nyolc ember ellen nyomoznak rémhír terjesztése miatt.
  • A hivatalos nyilatkozatokban megpróbálták kisebbíteni a járvány jelentette veszélyeket, ezért a vuhani lakosok nem is próbáltak védekezni ellene. A helyi egészségügyi bizottság eleinte azt közölte, hogy a szóbeszédben érintett betegek csak ismeretlen eredetű tüdőgyulladásban szenvednek, de a betegség megelőzhető és kontrollálható.
  • A járvány kitörési helyének számító piacon már december végén több dolgozónak is magas láza volt, többüket karanténba is zárták a kórházakban, de senki nem tudta, hogy miért.
  • Mikor az orvosok rájöttek, hogy a kezelésekre nem reagáló fertőzöttek közös pontja a Huanan halpiac, január elsején rendőrök és egészségügyi szakemberek lezárták a piacot, de azzal az indokkal, hogy környezeti és higiéniai karbantartást végeznek a tüdőgyulladáshoz kapcsolódva. Ennek ellenére vegyvédelmi ruhás emberek fertőtlenítették végig a piacot.
  • Bár a WHO-t ekkor értesítették a járványkitörésről, a vuhani elöljárók túlzottan optimistán nyilatkoztak, azt sugallták, hogy megállították a vírus terjedését, és hogy az nem tud emberről emberre terjedni, holott erről még nem volt megfelelő információjuk, és nem is volt igaz.
  • Egyes orvosok ugyanis már december végén arról hallottak, hogy a betegeket kezelő kórházakban az orvosok is sorra megbetegszenek - vagyis a vírus tud emberről emberre terjedni. A kínai egészségügyi hatóságok azonban sokáig azt hangsúlyozták, hogy orvosok nem betegedtek meg, és nincs emberről emberre terjedés.
  • A járvány első áldozatának, egy májbeteg és daganatos 61 éves férfinek a halálát két nappal később hozták csak nyilvánosságra, és elhallgatták azt az információt, hogy a férfi felesége, aki soha nem járt a halpiacon, szintén elkapta a betegséget.
  • Egy beszámoló szerint egy vuhani kórházban azt mondták az orvosoknak, hogy ne használják a vírusos tüdőgyulladás kifejezést a jelentéseken, ezért mindenki azt gondolta, hogy az orvosok csak túloznak, amikor a betegség veszélyeire figyelmeztetnek.

A lap hozzáteszi, hogy mindez azért történhetett így, mert a járvány kitörése egybeesett a helyi pártszervek éves kongresszusával. Vuhanban január elején tartották a kongresszust, ahol egyetlen szó sem esett a járványkitörésről, a kongresszus ideje alatt pedig a helyi egészségügyi bizottság végig arról számolt be, hogy nincsenek új megbetegedések. A járvány politikailag rosszul vette volna ki magát, ezért a Kínai Kommunista Pártnak is érdeke volt, hogy ne beszéljenek róla sokat.

A kínai állam végül csak január 20-a után vezetett be komolyabb intézkedéseket, és vette komolyan a nyilvánosságban is a járványt.

További híreink a járványról itt!

Figyelmébe ajánljuk