Több mint húszan haltak meg a New York-i és New Jersey-i áradásokban

  • 2021. szeptember 2.

Katasztrófa

A Central Parkban egy óra alatt nyolc centi eső esett, többen alagsori lakásukban vesztették életeket.

Rendkívüli állapotot hirdettek ki az amerikai New York és New Jersey államokban tomboló ítéletidő miatt – írja a BBC.

Az Ida hurrikán nyomában érkező hatalmas esőzések áradásokat okoztak, New York City összes metróvonalát le kellett zárni a csapadék miatt. Mint az MTI hozzáteszi, a metróállomásokhoz vezető lépcsők vízeséssé alakultak át, és az alagutak mennyezetéről is folyt a víz.

Az amerikai meteorológia szolgálat először adott ki riasztás villámárvizek miatt a kilencmillió lakosú metropoliszra, miután egy óra alatt 76,2 mm eső zúdult a nagyvárosra  - a BBC szerint a Central parkban 8 centiméternyi csapadékréteget mértek. New York polgármestere, Bill de Blasio a közösségi médiában figyelmeztette a veszélyes helyzetre a lakosságot.

A városban hét halálos áldozata volt az esőzéseknek a BBC beszámolója szerint , többen szuterén lakásukban vesztették életüket, ahova betört az utcán hömpölygő víztömeg. Az áldozatok között egy két éves kisfiú is volt. Bill de Blasio helyi idő szerint hajnali ötig megtiltotta a szárazföldi közlekedést a nagyvárosban, miután számos autóst ki kellett menteni az elárasztott utakról.

Frissítés: A Telex idézi a New York Times beszámolóját, mely szerint ennél is többen, legkevesebb 20-an halhattak meg New Yorkban az özönvízszerű esőzésben, az áldozatok között egy 86 éves asszonyt is említenek.

 A szomszédos New Jersey államot vezető Phil Murphy is rendkívüli állapotot hirdetett szerda éjszaka, miután az államban tornádó pusztított. Newark nemzetközi repülőterén minden járatot töröltek, és a vasúti közlekedést is felfüggesztették a térségben. New Jersey-ben, Passaic városban egy 70 év körüli férfi vesztette életét az áradásban, őt autójával együtt sodorta el a víz, ám az NBC New York úgy tudja, hogy rajta kívül még egy halottja lehet az áradásnak az államban,

 Az Ida négyes kategóriájú hurrikánként érte el Louisianát vasárnap, és végig pusztította az államot, mielőtt trópusi viharrá szelídült volna – ám legyengült formájában is óriási károkat tudott okozni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk