Madrid teljes lezárását javasolja a spanyol kormány

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 25.

Katasztrófa

A madridi tartomány vezetése egyelőre tovább növeli azon területek számát, ahol korlátozzák a lakosok szabad mozgását a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében.

Tovább növeli azon területek számát a madridi tartomány vezetése, ahol korlátozzák a lakosok szabad mozgását a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében – jelentette be a helyi autonóm kormány egészségügyi tárcavezetőjének helyettese pénteki sajtótájékoztatóján.

Antonio Zapatero elmondta, a megszorítások kiterjesztése újabb 167 ezer embert érint, így a 6,6 millió lakosú régióban jövő hétfőtől már több mint egymillió emberre vonatkozik.

A szabályok szerint csak meghatározott esetekben hagyhatják el a lakhelyük szerinti zónát, ilyen például a munkavégzés, az oktatás és az orvosi ellátás. Emellett a kijelölt területeken felére csökkentik az üzletek és éttermek befogadóképességét, továbbá rövidülnek a nyitvatartási idők is. A parkokat és játszótereket lezárják.

Az intézkedések a főváros nyolc kerületét, illetve a vonzáskörzetében található nyolc települést érintenek. Mindezek összesen 45 egészségügyi körzetet foglalnak magukba, amelyek alapján határozták meg a korlátozások területi határait.

Antonio Zapatero azt hangsúlyozta, a döntést szigorúan szakmai kritérium alapján hozták meg, az állampolgárok és az egészségügyi rendszer védelmét szem előtt tartva.
Emlékeztetett, hogy a járványügyi szabályok megszegése bírságot von maga után, amelynek mértéke 600 és 600 ezer euró (217 ezer forint és 217 millió forint) között lehet.

A politikus arra kérte a madridi tartomány összes lakosát, hogy a következő időszakban mondjon le a nem elengedhetetlen utazásokról, programokról. A helyi kormány javasolja emellett a távmunka előnyben részesítését, valamint a munkahelyeken a fokozatos beléptetés alkalmazását is.

Elmondta, hogy jövő héten megkezdik a tartományban élők tömeges szűrését az úgynevezett antigén-gyorsteszttel, amely torokváladékból vett minta alapján 15 perc alatt mutat eredményt. A tesztek megbízhatósága 93-99 százalék között van.

Bár a járványügyi védekezés a tartományi kormányok hatáskörében van, a központi spanyol kormány szigorúbb intézkedéseket látna indokoltnak a madridi régióban.

Salvador Illa pénteken sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a tárca azt javasolta a madridi vezetésnek: a korlátozásokat terjesszék ki az egész fővárosra, valamint minden olyan településre, ahol az elmúlt két hétben meghaladta az ötszázat az igazolt esetszám százezer lakosra vetítve, ami feleannyi, mint az életbe léptetett korlátozások küszöbértéke.

A két kormány hétfőn jelentette be: szoros együttműködésben fog dolgozni, és közös járványvédelmi munkacsoportot hoz létre azzal a céllal, hogy az megtervezze és koordinálja a térségi járványellenes stratégiát az ország többi régiójához képest kiugró esetszámokat mutató tartományban. Hetek óta Madridból jelentik a regisztrált koronavírus-fertőzöttek legkevesebb harmadát, átlagosan 1500 új esetet naponta.

Mindezt azután jelentették be, hogy az igazolt fertőzöttek száma 700 ezer fölé emelkedett az országban. Azért Madridban rendeltek el lezárásokat, mert a most kórházba kerültek harmada madridi. Mint ismert, Spanyolország az első hullámban az egyik leginkább koronavírus sújtotta ország volt, márciusban hosszú időn keresztül napi 800 halottat jelentettek.

Figyelmébe ajánljuk