Operatív törzs: Senki nem érkezett lázasan a Szuperkupa-döntőre

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 25.

Katasztrófa

14 032-en voltak a meccsen, hőkamerás kapuval mérték meg a testhőjüket.

Minden rendben ment a Szuperkupa-döntővel csütörtök este - derült ki Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa tájékoztatásából az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Kiss azt mondta, összesen 14 032-en voltak a meccsen, magyarok és külföldiek vegyesen. Arról is beszélt, hogy a meccsre érkező külföldiek a határnál egészségügyi vizsgálaton estek át, és három napon belüli negatív PCR-teszttel kellett rendelkezniük.

Azt mondta, nem igazak azok az interneten megjelent cikkek, miszerint nem volt testhőmérséklet-mérés a stadionnál, mert valójában egy hőkamerakapuval mérték a látogatók testhőjét. Erről azt mondta, 16 látogatónak volt megemelkedett a testhőmérséklete, de 15 perccel később ismét megmérték nekik, és akkor már nem.

Arról is beszélt, hogy a rendőrök 28 esetben intézkedtek a tömegközlekedési eszközökön, 105 esetben kereskedelmi-, vendéglátó-egységekben, intézményekben a maszkviselés ügyében.

Müller Cecília azt mondta, 668 553 PCR-teszt eddig, ez kielégíti a szükségleteket. Azt is mondta, nyilván minden gyanús esetben el kell végezni a teszteket, és minden olyan esetben is, ahol ez járványügyi okokból indokolt, de nem kell mindenkinél tesztelni, aki úgy gondolja, hogy nála fennállnak a tünetek. Ilyenkor szólni kell a háziorvosnak, aki szól a mentőknek, és ők majd leveszik a mintát.

Később hozzátette, szoros kontaktszemélyeknél indokolt a teszt, a külföldről hazatérőknél pedig ugyan nem biztos, hogy megfertőződtek, de potenciálisan igen, ezért kell őket egészségügyi vizsgálat alá helyezni.

Arról is beszélt, hogy van intézkedési terv, jellemzően a megyei kórházak infektológiai osztályain figyelik meg a gyanús eseteket, az igazolt fertőzötteket pedig a hivatalos covidellátóknál kezelik, ez három kórházat jelent.

Müller Cecília ma a kézmosásra koncentrált: azt mondta, csak engedélyezett szereket használjanak az emberek, és ügyeljenek a helyes kézmosás szabályaira, figyeljenek oda a hüvelykujjra, ami mindig kimarad.

Figyelmébe ajánljuk