Már 14 halálos áldozata van a Kaliforniában tomboló viharos időjárásnak

  • narancs.hu
  • 2023. január 10.

Katasztrófa

Százezrek maradtak áram nélkül.

Már legalább 14 ember meghalt a Kaliforniában tomboló heves vihar miatt, amely felhőszakadással, erős széllel és áradásokkal csapott le az államra – írja a BBC.

Eddig több ezren kényszerültek elhagyni otthonukat, nagyjából 230 000 háztartás és vállalkozás pedig áram nélkül maradt. Az előrejelzések szerint a heves esőzések az állam nagy részén még kedden is kitartanak, amit egyes területeken sárlavinák veszélye kísér. Paso Robles közelében hétfőn egy ötéves gyereket sodort el az áradás. A hatóságok még mindig keresik a kisfiút.

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration) szerint az áradások a kaliforniai lakosság nagyjából 90 százalékát – mintegy 34 millió embert – érintheti. Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója egy sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett: „A legrosszabb még előttünk van.”

A régióban nagyjából 35,5 centiméter eső esett az elmúlt huszonnégy órában, az egész államban pedig 400-600 százalékkal több csapadék hullott a szokásosnál. Joe Biden amerikai elnök hétfőn rendkívüli állapotot hirdetett Kaliforniában, ami lehetővé teszi a Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség (Federal Emergency Management Agency) számára a védekezéshez és kárelhárításhoz szükséges forrásokhoz való hozzáférést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk