Mától mindenki megnézheti majd, sikerült-e regisztrálnia az oltásra

  • narancs.hu
  • 2021. március 25.

Katasztrófa

Müller Cecília jelentette be, hogy elindul ma egy "internetes felület", ahol lekérdezhető lesz, sikerült-e a regisztrációnk.

Müller Cecília az Operatív Törzs mai tájékoztatóján jelentette be, hogy még a nap folyamán elindul az az internetes felület, amelyen bárki lekérdezheti, hogy sikeres volt-e a regisztrációja az oltásra. A belépésre TAJ-számmal és születési dátummal lehet majd belépni. Müllet hozzátette azt is, nem kell megijedni, ha valaki elsőre nem találja magát a nyilvántartásban, mert néhány napig eltart az adatok feldolgozása a regisztráció után. Ha azonban valaki a regisztráció után hetekkel sem látja a visszaigazolást a nyilvántartást lekérdező felületeten, akkor valószínűleg pontatlanul rögzítette az adatait. Ezt az adatvedelem [at] neak [dot] gov [dot] hu e-mail címen lehet javítani. Azt, hogy a lekérdezést pontosan milyen honlapon lehet majd elérni, még nem tették közzé.

Müller bejelentette azt is, hogy az új kínai, illetve indiai oltóanyag behozatalát lehetővé tette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a lehetséges szállításokról még tartanak a tárgyalások. Elmondta, mindkét vakcina vektorvakcina, az előbbi humánadenovírus-alapú, az utóbbit pedig az AstraZeneca licence alapján gyártják. 

A Janssen-vakcináról elmondta, hogy április második felében érkezhet Magyarországra, az oltóanyag mennyiségéről azonban - mint mondta - még nincs információja, arról a szállítás előtt néhány nappal kapnak csak tájékoztatást.

Müller emellett arról is beszélt, hogy hogy megkezdődik az úgynevezett kritikus infrastruktúrában dolgozók, mások mellett az áramellátási és tömegközlekedési szolgáltató vállalatok munkatársainak beoltása. Hangsúlyozta, a járvány nagyon gyors terjedése miatt döntött úgy az operatív törzs és az országos oltási munkacsoport, hogy az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók, a regisztrált idősek, a krónikus betegek, valamint a védekezést irányító rendőrök és katonák oltását szerdától kiterjeszti a Budapesti Közlekedési Központ, a paksi atomerőmű, az MVM Zrt., valamint a MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt. kritikus infrastruktúrájában dolgozó alkalmazottakra.

Az aktuális napi adatok ismertetése után Müller Cecília elmondta, hogy  a csütörtöktől hatályos kormányrendelet alapján a megyei intézmények - kórházak, egyetemi klinikai központok, fővárosi centrumkórházak - hatásköre kiterjed valamennyi egészségügyi tevékenység ellátására. Így ezek az intézmények végzik az önkormányzati rendelők, illetve szükség esetén a háziorvosok szakmai irányítását, úgy, hogy az oltási program végrehajtása zavartalan maradjon.

Emellett már 500 egészségügyi végzettségű vagy tanulmányait folytató önkéntes jelentkezett a kórházakban végzendő munkára - ismertette.

Hozzátette, hogy országosan stagnál a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége. Salgótarjánban, Tatabányán, és öt Budapest környéki településen viszont enyhe csökkenés tapasztalható - közölte a szakember. Viszont a magyarországi települések 99 százalékát érinti a járvány. A legtöbb fertőzést Budapesten, Pest és Fejér megyében tapasztalták. A legnagyobb ütemben Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Veszprém megyében nőtt a fertőzöttek száma a 11. héten.

A fővárosban Győr-Sopron, Komárom-Esztergom, illetve Pest megyében kissé mérséklődött a járvány terjedésének üteme

- ismertette az adatokat.

Müller Cecília hangsúlyozta, az ellátórendszer rendkívüli terhelésnek van kitéve. Ennek csökkentéséért mindenki akkor teheti a legtöbbet, ha betartja a higiénés szabályokat, igyekszik elkerülni a fertőzést, és él az oltás lehetőségével.

 

 

Figyelmébe ajánljuk