Meghosszabbítják a járvány miatti zárlatot Sydney-ben

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 20.

Katasztrófa

A város legfertőzöttebb részein éjszakai kijárási tilalom lép érvénybe. 

Meghosszabbították a legnagyobb ausztrál város, Sydney koronavírus-járvány miatti zárlatát pénteken, a város leginkább fertőzött részein éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek.

Az új rendelkezés értelmében a zárlat - amely az eredeti terv szerint augusztus 28-án ért volna véget - szeptember 30-áig marad érvényben.

Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke, Gladys Berejiklian leszögezte: az újabb korlátozások - beleértve a nyilvános terekben előírt maszkviselést - azért szükségesek, mert az államban harmadik egymást követő napon regisztráltak több mint 600 új fertőzöttet.

Pénteken Berejiklian 644 fertőzésről adott hírt, többségüket az állam fővárosában, Sydney-ben regisztrálták. Négy halálos áldozatot is jelentettek.

Az elmúlt hét napban a napi fertőzöttek átlagos száma 400 fölé emelkedett a városban a nyolcadik hete tartó zárlat ellenére.

A szomszédos Victoria államban 55 új fertőzést igazoltak; az egészségügyi hatóságok a járvány elszabadulásától tartanak. Daniel Andrews, az állam miniszterelnöke sietett leszögezni, hogy az új fertőzésekről nem a hatóságok tehetnek, mert folyamatosan zajlanak a kontaktkutatások, és mindent megtesznek a járvány megfékezéséért.

Canberrában az elmúlt 24 órában 16 új esetet jegyeztek fel, a főváros lakosságának mintegy öt százaléka van karanténban.

Jóllehet Ausztrália eddig sikerrel vette fel a harcot a pandémiával, a harmadik hullámmal érkező delta variáns miatt ismét emelkedett a fertőzésszám, a zárlatok miatt pedig a világ tizenharmadik legerősebb gazdasága a recesszió szélére sodródott.

Az országban a járvány kitörése óta mintegy 42 100 fertőzést regisztráltak és 975 halálos áldozatról tudni, viszont a 16 éven felüli lakosságnak még mindig csupán körülbelül a 28 százaléka kapta meg az oltás mindkét adagját. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk