Megint elhalasztották a fukusimai atomerőmű megolvadt fűtőanyagának eltávolítását

Katasztrófa

Kiderült, hogy további 12-18 hónapos előkészítési időszakra van szükség a munkálatok megkezdéséhez.

Japánban ismét elhalasztották a megolvadt fűtőanyag eltávolításának munkálatait a fukusimai atomerőműből, hogy biztosítsák a várhatóan évtizedekig tartó projekt biztonságát - közölte az erőmű üzemeltetője.

 A Tokyo Electric Power Company (Tepco) azt tervezte, hogy idén megkezdi az egyik reaktorból a megolvadt fűtőelemek és más radioaktív törmelékek eltávolítását, de ezt is már halasztást jelent az eredeti, 2021-es célhoz képest.  

Az üzemeltető azonban csütörtökön közölte, hogy 12-18 hónapos további előkészítési időszakra van szüksége, ami azt jelenti, hogy a bontás várhatóan csak 2023 végén vagy 2024 elején kezdődik meg. A mérnökök most fejezik be a kifejezetten erre a rendkívül kényes küldetésre tervezett robot használatának előkészületeit.

A Veolia Nuclear Solutions és a Mitsubishi Heavy Industries által az Egyesült Királyságban kifejlesztett, több mint 20 méter hosszú robotot tavaly júliusban adták át, miután gyártása a koronavírus-világjárvány miatt csúszott.  

Tizenegy évvel ezelőtt, 2011. március 11-én Japán északkeleti részén erős földrengés majd szökőár sújtott le a Fukusima Daiicsi atomerőműre, ami a világ legsúlyosabb nukleáris balesetéhez vezetett az 1986-os csernobili katasztrófa óta.  A Tepco, a japán kormány és számos mérnöki cég dolgozik a fukusimai reaktorok sérült részeinek eltávolítását, amely várhatóan 30-40 évig tart. A leszerelés teljes költségét 8 ezer milliárd jenre (24,2 ezermilliárd forint) becsülik. Az összeg nem tartalmazza a szennyezett víz kezelésének és ártalmatlanításának költségeit az erőmű területén, amelyet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete mellett több évtized alatt fokozatosan higítva az óceánba engednek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.