Nagy-Britanniában 12 ezer felett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, zuhan a GDP-érték, nő a munkanélküliségi ráta

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. április 14.

Katasztrófa

Az előrejelzések szerint 2020 egészében 13 százalékkal esik majd a brit hazai össztermék.

A kedden ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában átlépte a 12 ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi minisztérium kedd délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 778 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz.

A brit egészségügyi minisztérium kedd délutáni tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 12 107-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.
Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója nemrégiben kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne. A keddi tájékoztatás szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 5252-vel emelkedett.

Nagy-Britanniában keddig 302 599 embert vetettek alá szűrővizsgálatnak és közülük 93 873-ról állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. Számos esetben ugyanazt a pácienst többször is kivizsgálták - főleg azokat, akik az állami egészségügyi szolgálat (NHS) tagjaiként közvetlenül részt vesznek a koronavírus-fertőzöttek kezelésében -, így az eddig elvégzett szűrések teljes száma meghaladja a 382 ezret.

Közben a brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőintézetként működő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) kedden bemutatott egy 23 oldalas tanulmányt, amiben közölték: modellszámításaik szerint a brit GDP-érték a második negyedévben 35 százalékkal zuhan az első három hónap teljesítményével összevetve, a munkanélküliségi ráta pedig a jelenlegi 3,9 százalékról 10 százalékra növekszik.

Az OBR ezt a forgatókönyvet arra a feltételezésre alapozta, hogy a Covid-19 járvány megfékezését célzó nagy-britanniai korlátozások három hónapig maradnak érvényben.

Az előrejelzés szerint a brit gazdaságban az év második felében már meredek ívű fellendülés kezdődik, de az összeomlásszerű második negyedévi GDP-zuhanás miatt 2020 egészében 13 százalékkal esik a brit hazai össztermék.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk