Új helyen és csökkentett ágyszámmal, de folytathatja a Szent Margit Kórház fejlődésneurológiai osztálya a munkát

  • narancs.hu
  • 2020. április 14.

Katasztrófa

Az osztály a veleszületett agyi károsodások kivizsgálásával és terápiájával foglalkozik, betegei csecsemők. De ugye, a kórházi ágyakat fel kell szabadítani.

"Szomorúan, tehetetlenül és megdöbbenve vettem tudomásul, hogy az EMMI utasításának megfelelően az ország egyetlen Fejlődésneurológiai osztálya (III. progresszivitás szintű, országos ellátási kötelezettséggel) a holnapi naptól nem fogadhat fekvőbeteget. A kórház biztosított egy csökkentett kapacitású járóbeteg ellátási lehetőséget, ahol az osztály dolgozói megpróbálják a lehetetlent. A minisztériumi utasítás veszélyezteti mindazon újszülöttek, koraszülöttek, fiatal csecsemők egészséges élethez való jogát, mely a korszerű, komplex kivizsgálás és az így felállított diagnózison alapuló korai, intenzív kezelés elmaradása eredményez" - írta Facebook-oldalán és az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportban Berényi Marianne, a budapesti Szent Margit Kórház fejlődésneurológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

Majd egy kommentben hozzátette, az intézkedést a kötelező kórházi ágy-felszabadítással indokolták.

A 24.hu úgy tudja, a főorvosnak sikerült részeredményeket elérnie a nap folyamán: bár az osztálynak egy másik épületbe kell költöznie, de így legalább néhány ágy megmaradhat a fekvőbeteg kisbabák számára. A fejlődésneurológiai osztály ugyanis a veleszületett agyi károsodások kivizsgálásával és terápiájával foglalkozik. Benn fekvő és a járóbeteg rendelésre érkező betegei is csecsemők.

Ezt végül Berényi is megerősítette az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportban:

"Kedves Ismerősök és Ismeretlenek, akik előző posztomra reagáltak és vélemény mondtak, köszönöm együttérzésüket, gondolataikat. Vélemény dömpingjüknek hála a kórház vezetése talált megoldást és holnaptól a kórház területén (más épületben) csökkentett ágyszámmal DE folytathatjuk tevékenységünket!" - osztotta meg a főorvos.

„Ha nem tudjuk hazaküldeni a beteget, tegyük le a kapu elé, az utcára?"

A közfinanszírozott kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani a koronavírus fertőzötteknek, így krónikus belgyógyászati osztályokat is kiürítenek. De hová teszik az idős, ágyban fekvő betegeket? „Csütörtökön délben tudtuk meg, hogy keddig nálunk is ki kell üríteni az osztályt, ahogy sok más budapesti kórháznak is - mondta érdeklődésünkre egy fővárosi krónikus belgyógyászaton dolgozó forrásunk.

Neked ajánljuk