Nagy reményeket fűztek a klorokinhoz, de súlyos komplikációk léptek fel

  • narancs.hu
  • 2020. április 15.

Katasztrófa

Le kellett állítani a nagy dózisú tesztelést.

A malária ellenszereként használt klorokinhoz nagy reményeket fűztek a kutatók, hogy sikerrel használható az új típusú koronavírus ellen. Brazíliában azonban le kellett állítani a nagy dózisútesztelést, ugyanis súlyos komplikációkat okozott a használata. Kisebb dózisokkal még próbáloznak, de a hatóanyag használatásól egyelőre nincs elég adat - számol be az Index.

A klorokin és a hidroxi-klorokin-szulfát az a hatóanyag, amelyet Trump is sokat emlegetett, illetve amelynek exportálását a magyar kormány az első biztató hírek után megtiltotta.

A brazil tesztelés során 440 emberen használták volna a klorokint nagy dózisban (600mg naponta), de még csak 81 fő kapta meg a hatóanyagot, amikor súlyos szívműködési komplikációk léptek fel több betegnél, és a tesztelést leállították. Több embernél is szívritmuszavart tapasztaltak, ketten pedig elhunytak, náluk gyors, rendellenes pulzus, kamrai tachycardia alakult ki.

A kutatók azt javasolják máshol is állítsák le a nagy dózisú tesztelést. A halálesetek után a tesztelést csak kis dózisú hatóanyaggal folytatják, egyelőre azonban nincs elég adat annak megválaszolásához, hogy a gyógyszer hatékony-e.

(Felmerült, hogy a szívritmuszavarokban közrejátszott, hogy a klorokin hatóanyag mellett mindegyik beteg egy azitromicin nevű antibiotikumot is kapott ,amely szintén növelheti a szívritmuszavar kockázatát, de mivel ezt már a tesztelés előtt is szedték a z érintettek, nem tudták megbecsülni a kutatók, hogy ennek a hatása mennyire befolyásolt. Hozzáteszik azonban, hogy a New York Times szerint az antibiotikum és a malária elleni hatóanyag kombinációját az amerikai kórházakban is használják.)

Figyelmébe ajánljuk