Négyszáz tonnányi hulladékot vittek el a Duna-ágtól

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. december 21.

Katasztrófa

A szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínén még mindig nagy erőkkel folyik a munka.

Már szombaton megkezdődött az olajos vízi növényzet és szennyezett iszap elszállítása a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínéről az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közlses szerint, hétfőre pedig már több mint 400 ezer kg veszélyes hulladéktól tisztították meg a vízügyes szakemberek az érintett területet.

 A területen hat munkagéppel dolgoztak folyamatosan a kárelhárításon. Vasárnap mintegy 160 ezer kilogrammnyi szennyezett növényzetet és iszapot szállítottak el, így már több mint 400 ezer kilogramm veszélyes hulladéktól szabadították meg a Ráckevei (Soroksári)-Dunát.

Azt írták, hogy munkába állt egy újabb vákuumszivattyús "olajleszedő" eszköz is, így vasárnap mintegy 6000 liter olajat és olajos vizet sikerült eltávolítani. A területen jelenleg 14 ezer liter szennyezett vizet tárolnak tartályokban, ezt hétfőn egy szakcég elszállítja.

A legfontosabb szempont továbbra is az, hogy a szennyezett területről ne jusson ki olajszármazék a Ráckevei (Soroksári)-Duna vizébe - hangsúlyozták, hozzátéve: mostanáig ezt sikerült megakadályozni és folyamatosan ellenőrzik a nyílt vizet. A nagyobb biztonságért a felfújható merülőfal elé még egy további, úgynevezett Tausz-típusú merülőfalat is kihelyeztek a vízügyi szakemberek.

Ugyanakkor az OVF ismét felhívta a figyelmet arra, hogy "a szennyezés előtti viszonyok visszaállítására és a természet regenerálódására még évekre lesz szükség".

Figyelmébe ajánljuk