Kitört a Kilauea vulkán Hawaii-n

  • narancs.hu
  • 2020. december 21.

Katasztrófa

Ez Hawaii egyik legaktívabb tűzhányója.

Kitört a Hawaii-szigeteken található Kilauea vulkán, a hawaii-i hatóságok arra kérték a lakosokat,  ne hagyják el otthonaikat, maradjanak zárt helyen  - írja a CNN.

A vulkán helyi idő szerint vasárnap éjjel tört ki az Egyesült Államok Geológiai Intézetének (USGS) bejelentése alapján. A kitörést 4.4 -es magnitúdójú fölrengés követte, amely bár érintette a lakott területeket, de nagyobb kárt nem okozott.

A vulkán riasztási szintjét veszélyesre emelték, és a légi közlekedésben vörös kódot léptettek érvénybe, amely azt jelenti, hogy olyan kitöréssel kell számolni, amely során a repülést befolyásoló mennyiségű vulkáni hamu kerül az atmoszférába. A hamu valószínűleg a környező lakott területeket is el fogja érni a szakértők szerint.

A vulkáni aktivitást a Hawai'i Volcanoes National Park kameráinak képein is követni lehet.

A Kilauea legutóbb 2018-ban tört ki.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?