Az oltatlanok tesztelés nélkül utazhatnak Nagy-Britanniába Ukrajnából

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. február 19.

Katasztrófa

Tekintettel a kiélezett politikai helyzetre, megkönnyítik mindenki számára a beutazást.

Az Ukrajnából Angliába utazóknak akkor sem kell indulásuk előtt koronavírustesztet végeztetniük, ha nem oltották be őket teljes körűen a kórokozó ellen – közölte a brit közlekedési minisztérium pénteken.

 A tárca bejelentése szerint az azonnali hatállyal érvénybe léptetett intézkedést "a jelenlegi ukrajnai politikai helyzet" indokolja. A teljes körűen beoltott beutazók esetében a brit kormány már hetekkel ezelőtt megszüntette a tesztelési kötelezettségeket.

A teljes körű beoltottságot a jelenlegi hivatalos brit meghatározás szerint két beadott oltási adag, illetve az egykomponensű Janssen-vakcinából értelemszerűen egy beadott dózis jelenti.

A brit kormány jelenleg a Covaxin, a Moderna, a Janssen, a Novavax (Nuvaxovid és Covovax), az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyagait ismeri el.

Azoknak, akik a brit kritériumok alapján nem számítanak teljes körűen beoltottnak, az indulás előtti két napban elvégzett negatív eredményű koronavírustesztről kell bemutatniuk igazolást ahhoz, hogy beutazhassanak Angliába.

A brit közlekedési minisztérium pénteken késő este ismertetett intézkedése alapján azonban e szabályozás alól azonnali hatállyal mentesültek az Ukrajnából Angliába beutazók, vagyis nekik akkor sem kell az indulás előtt koronavírus-szűrésnek alávetniük magukat, ha a nagy-britanniai feltételrendszer szerint nem számítanak teljes körűen beoltottnak a koronavírus ellen.

A brit kormány ezzel az intézkedéssel tesztelési szempontból gyakorlatilag ugyanolyan beutazási feltételeket állapított meg az Ukrajnából érkezők számára, mint azoknak, akik belföldnek, valamint a brit korona függő területeinek számító térségekből utaznak Angliába.

E szabályozás alapján az oltottsági státustól függetlenül tesztelési kötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába az Egyesült Királyság másik három országából – Walesből, Skóciából és Észak-Írországból –, az Ír Köztársaságból, a Man-szigetről, Jersey, Guernsey, Szent Ilona és Ascension szigeteiről, valamint a Falkland-szigetekről. Ehhez a listához csatolta péntektől Ukrajnát is a brit kormány.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk