Müller Cecília: A járványügyi készültséget fenn kell tartani

  • narancs.hu
  • 2020. június 16.

Katasztrófa

A járvány kedvező alakulása miatt a különleges jogrend fenntartása viszont már nem indokolt.

Az Országgyűlés a mai napon vélhetően megszünteti a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet – közölte Kiss Róbert az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. A rendőr alezredes hangsúlyozta, hogy a járvány kedvező alakulása miatt a különleges jogrend fenntartása már nem indokolt.

Közölte azt is, hogy éppen ezért a rendvédelmi vagy például az egészségügyi dolgozók utazási korlátozásainak feloldására is rövidesen sor kerülhet. Ahogy valószínűleg nemsokára kinyithatnak a mozik vagy a színházak is.

Elmondta, hogy a védekezés fenntartására megalakult a járványügyi bevetési egység, mely ha indokolt, azonnali beavatkozást igényelő feladatok ellátására lesz képes a koronavírus-járvány alakulásától függően.

617 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában és jelenleg összesen 7545 van érvényben.

441 járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárás folyik jelenleg, ezek közül 127 esetben rémhírterjesztés miatt vizsgálódnak.

false

Az országos tisztifőorvos az aktuális adatokat ismertetve elmondta, 4077-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma1 új fertőzést azonosítottak az elmúlt 24 órában. Az aktív fertőzöttek száma 996, közülük 396-an budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 600-an az ország egyéb területein élnek. 255-en szorulnak kórházi ellátásra, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen.

Elhunyt újabb 2 krónikus beteg. Ezzel 565 főre emelkedett az elhunytak száma, közülük 340-en budapestiek vagy Pest megyében élők voltak, 225-en az ország egyéb területein éltek.

2516-an már gyógyultan távoztak a kórházból, közülük 1196-an budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 1320-an az ország egyéb területein élnek.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy bár a járvány rendkívül kedvezően alakult az országban, nem szabad elfelejteni, hogy pandémia van, a világ számos részén folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma. Éppen ezért a járványügyi készültséget fenn kell tartani.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy ebben az időszakban kicsit fellélegezhetünk, szerinte ez pszichésen is könnyebbséget jelent majd mindenkinek. Az emberi kapcsolataink is rendeződhetnek, hangsúlyozta.

Elmondása szerint a járványügyi éberség fenntartása rendkívül fontos, nem tudhatjuk, hogy alakul a vírus terjedése. Az alapvető higiéniás szabályokat pedig, melyeket már megszoktunk az elmúlt hónapokban, változatlanul be kell tartani.

Müller Cecília szerint "az idősek felszabadításáról", a vásárlási idősávokról, valamint a tömegközlekedés során a védőmaszk használatának szükségességéről a kormány dönthet a jövőben.

Az országos tisztifőorvos ezúttal a nyári szünidőről, a gyerekek elhelyezéséről, lefoglalásáról, a táboroztatásról és az alapvető higiéniás szabályokról beszélt. Felhívta a figyelmet, hogy különösen vigyázzunk a gyerekekre, mert ilyenkor mindig megszaporodik a balesetek száma.

Elmondta, hogy aki külföldre utazna, feltétlenül tájékozódjon a külügyminisztérium konzuli szolgálatainak vagy a WHO honlapján, és kössön biztosítást.

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő a tájékoztató során közölte, hogy az (MSZP-s) mentős videóként elhíresült ügy miatt, mint ismert, nyomozást folytat a rendőrség, elmondása szerint a hatóság már kihallgatta a gyanúsítottat, és tárgyi bizonyítékot foglaltak le a lakásában. A nyomozás ideje alatt a gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Figyelmébe ajánljuk