Müller Cecília: Súlyos betegségtől szenvedett a koronavírus miatt elhunyt 41 éves férfi

  • narancs.hu
  • 2020. április 25.

Katasztrófa

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, milyen "óriási kincse van Magyarországnak".

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár a veszélyhelyzet ideje alatt eddig hozott kormányzati adóintézkedésekről beszélt. Eszerint eddig több mint 600 milliárd forintot költöttek a védekezésre, gazdasági akciókra, pedig 300 milliárdot. Felelevenítette az eddig meghozott, már ismert adóteher-könnyítéseket.

false

 

Müller Cecília az aktuális adatokat ismertetve elmondta, 2443 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. 60 új megbetegedést regisztráltak. Elhunyt újabb 12 krónikus beteg, egy 41 éves férfi kivételével mind idősek. A 41 éves elhunyt betegről elmondta, egy emésztőrendszeri betegségben szenvedett és egy baktérium által okozott vérmérgezés súlyosbította az állapotát, erre "rakódott rá" a koronavírus-fertőzés. Ezzel 262 főre emelkedett az elhunytak száma. 458 fő már gyógyultan távozott a kórházból. Jelenleg 899 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54 fő van lélegeztetőgépen. 60 801 laboratóriumi vizsgálatot végeztek eddig.

Az országos tisztifőorvos arról beszélt, milyen "óriási kincse van Magyarországnak". Jelenleg zajlik az európai immunizációs hét, a járványhelyzetre tekintettel a maga módján. Müller Cecília a védőoltások fontosságáról beszélt. Felidézte, milyen nagy vágya most az emberiségnek, hogy a SARS-CoV-2 elleni vakcinát mielőbb ki tudják dolgozni a kutatók.

"A magyarországi védőoltási rendszer egy csoda" – lelkendezett Müller Cecília. Emlékeztetett, hogy hazánkban 12 féle fertőző megbetegedéssel szemben oltják kötelező érvénnyel a gyerekeket, amivel rendkívül kedvező járványhelyzetet teremtenek. "A védőoltás az elsődleges megelőzést jelenti" – hangsúlyozta.

Elmondta, ellenőriztette a kötelező védőoltások beadását, nincs ok az aggodalomra, rendben mennek. Jelenleg csak az iskolai kampányoltások halasztódnak, de Müller Cecília szerint ennek nincs különösebb jelentősége, később is megkaphatják azokat a gyerekek.

false

 

Kiss Róbert alezredes emlékeztetőül elmondta, május 3-ig maradnak érvényben a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok. Az ezt követő intézkedésekről a jövő hét folyamán fogják tájékoztatni az embereket.

Elmondta, hogy mint ismert, a hétvégére újabb lehetőséget kaptak a települések polgármesterei, hogy saját, külön intézkedésekkel egészítsék ki a meglévő korlátozásokat.

Az operatív törzs munkatársa közölte, 1545 intézkedést foganatosítottak az elmúlt 24 órában országosan a kijárási korlátozást megszegő helytelen magatartás miatt. Kiemelte, ez volt az eddigi legnagyobb számú intézkedés egy nap alatt a veszélyhelyzet elrendelése óta.

536 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában, míg eddig összesen 10 942-t.

Közölte, újabb egészségügyi védőeszköz szállítmány érkezett az éjszaka Budapestre: 2 millió 600 ezer maszk, 10 ezer komplett védőruha és 21 lélegeztetőgép.

Figyelmébe ajánljuk