Müller Cecília: Nemzeti oltóanyaggyár létesül

  • narancs.hu
  • 2020. május 8.

Katasztrófa

Tovább csökkent a koronavírus-fertőzés új igazolt eseteinek száma.

Jó döntés volt megtartani az érettségi vizsgákat, mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Közlése szerint sikeresen lezajlottak a legnagyobb létszámú vizsgák. "Nem volt könnyű menet, nagy volt a nyomás", hangsúlyozta az államtitkár.

Bár még tartanak majd a vizsgák a következő héten is, szerinte sikernek tekinthető, hogy a diákok nem mondták vissza tömegesen az érettségit, a tanárok nem bojkottálták a vizsgákat és az érintettek betartották a szükséges intézkedéseket.

false

Az országos tisztifőorvos az aktuális adatokat ismertetve elmondta, 3178-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma28 új fertőzést azonosítottak az elmúlt 24 órában. Az aktív fertőzöttek száma 1921, közülük 1199-en budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 722-en az ország egyéb területein élnek.

Elhunyt újabb 9 krónikus beteg. Ezzel 392 főre emelkedett az elhunytak száma, közülük 310-en budapestiek vagy Pest megyében élők voltak, 82-en az ország egyéb területein éltek.

865-en már gyógyultan távoztak a kórházból, közülök 463-an budapestiek vagy Pest megyeiek, míg 402-en az ország egyéb régióiban élnek. 1132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília szerint örvendetes, hogy az elmúlt 4 napban rendre csökkent, alacsonyan maradt az újonnan azonosított fertőzöttek száma.

Bejelentette, együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ a nemzeti oltóanyaggyár létrehozásáról. Az országos tisztifőorvos elmondása szerint a kormányzat már 2018-ban felismerte ennek szükségességét, most pedig meg is valósulhat annak érdekében, hogy folyamatos és biztonságos legyen az oltóanyagellátás, s az állam függetleníteni tudja magát az ellátás terén.

Müller Cecília azt is közölte, engedélyezték, hogy a gyógyszertárakban is árusítható legyen az egyéni védőfelszerelésnek minősülő FFP1, FFP2 és FFP3 maszk – erre eddig nem volt lehetőség.

Az országos tisztifőorvos néhány szó erejéig beszélt arról, hogy az újranyitó vendéglátóegységek a legionella baktérium miatt legyenek figyelmesek, és amennyiben az adott helyeken hosszabb ideig szünetelt a szolgáltatás, körültekintően tisztítsák át a melegvizes tartályokat, blokkokat, mert a baktérium komoly tüdőgyulladást okozhat, mely a veszélyeztetett korcsoportra nézve különösen veszélyes a koronavírus-járvány idején.

A Pesti úti idősotthonról újságírói kérdésre közölte, hogy a járvány kezdete óta 303 pozitív gondozottat és 26 dolgozót azonosítottak. 41 fő hunyt el. És 60 főt tartanak már gyógyultként nyilván.

Szintén újságírói kérdésre elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem által irányított országos, reprezentatív vizsgálat tesztjei és azok eredményei nem szerepelnek a hivatalos tájékoztatási oldal és az operatív törzs napi statisztikáiban.

false

Lakatos Tibor ezredes beszámolt arról, hogy az alapellátásban résztvevők a napokban 4 heti ellátmányt kaptak, valamint továbbra is biztosítják többek között az idősotthonokba szükséges védőfelszerelést.

Az operatív törzs munkatársa kiemelte, hogy a továbbiakban is felelős készletgazdálkodást kell folytatni.

Elmondása szerint napok óta pozitív tendencia, hogy a határellenőrzések során nem találtak koronavírus-fertőzésre gyanús esetet.

Mint arról beszámolt, jelenleg összesen 11 036 hatósági házi karantén van hatályban.

Figyelmébe ajánljuk