Súlyos balesetet szenvedett egy magyar autóbusz Szlovákiában

Katasztrófa

A karambolnak legalább egy halálos áldozata és 58 sérültje van.

Magyar autóbusz karambolozott Szlovákiában egy kamionnal a D2-es autópályán Kúty irányában a 15-ös kilométerkőnél a pozsonyzávodi letérő magasságában – írjaParaméter.

Menczer Tamás külügyi államtitkár is megerősítette, hogy egy magyar buszról van szó.

A balesetnek legalább egy halottja és 55 sérültje van.

A rendőrség Malacka felé, az I/2-es útra tereli a forgalmat. A Noviny információi szerint a pihenőhelyről kihajtó kamion sofőrje nem vette észre a közeledő buszt, emiatt következett be a baleset.

Katarína Križanová, a Tűzoltó és Katasztrófavédelmi alakulat (HaZZ) szóvivője arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy már több mint 30 tűzoltó dolgozik a helyszínen. Azokat, akik csak könnyebben sérültek meg, a HaZZ evakuációs autóbuszában és sátrában helyezték el, majd Pozsonyba vitték őket kórházba. A helyszínre pszichológusok is érkeztek, hogy segítsenek az érintetteknek.

 
Fotó: MTI/AP/TASR/Michal Svítok

"Az Országos Mentőszolgálat Operatív Központja és a kórházak arról biztosítottak, hogy minden sérültet azonnali, és minőségi egészségügyi ellátásban részesítenek. Mindent megteszünk azért, hogy megmentsük az életüket. Rendkívül sajnálom a baleset áldozatát, részvétem a hozzátartozóinak""– mondta Michal Palkovic, Szlovákia frissen kinevezett egészségügyi minisztere.

A pozsonyi rendőrség azt közölte: mivel egyelőre el vannak foglalva a baleset helyszínén a mentéssel, nem közlik a sérültek pontos számát. Hozzátették,

mindkét sofőr alkoholszonda-tesztje negatív lett.

Sok munkát fog igényelni az autópályaszakasz helyreállítása, előreláthatóan "hosszú időn keresztül" le lesz zárva az út.

Frissítés

Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára közölte, hogy

budapesti és miskolci magyarok, "feltehetően nyugdíjasok" utaztak a buszon, összesen 59-en. Hozzátette, az utaslista az autóbuszban van, így nehezebb összeírni, hogy pontosan hányan és kik utaztak a járművön.

A jelenlegi információk szerint a balesetben egy ember meghalt, 13-an súlyosan, 8-an közepesen, 37-en könnyebben sérültek meg.

A szlovák mentőegységek négy vagy öt kórházba szállították illetve szállítják a sérülteket.

Az államtitkár közölte, hogy a pozsonyi nagykövetség munkatársai a helyszínen vannak, valamint az összes érintett kórházba megérkeztek vagy már úton vannak. Mint mondta, utasításba adták, hogy minden kórházban kell, hogy legyen egy kollégájuk, aki fordít, ha szükséges, és segíti a sérülteket és a családdal való kapcsolattartást. A Külgazdasági és külügyminisztérium azt kéri, a hozzátartozók a sérültekről a magyar konzuli szolgálat honlapján lévő call center számán érdeklődjenek.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk