Szájon át szedhető, új koronavírus elleni gyógyszert vizsgál a Semmelweis Egyetem

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 27.

Katasztrófa

Az Európai Unióban az egyetem végezte először a készítmény vizsgálatát.

Egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető gyógyszer hatékonyságát vizsgálják a Semmelweis Egyetemen –közölte az intézmény. Az egyetem augusztus 23-án csatlakozott a készítmény nemzetközi vizsgálatához.

A közlemény szerint a Semmelweis Egyetem az Európai Unión belül először végzett betegvizsgálatot a program keretében, és EU-ban Magyarországon adták be másodikként a készítményt.

Az egyetem azt is közölte, hogy intézményi szinten rekord rövid idő alatt történt meg a vizsgálat indításához szükséges engedélyeztetési és adminisztrációs eljárás. A gyógyszer vizsgálata még várhatóan egy hónapig folyik az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, Merkely Béla vezetésével.

A Semmelweis Egyetemre érkező Covid–19-betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánljuk a vizsgálatban való részvételt"

 – mondta az egyetem rektora, Merkely arra számít, hogy az esetszámok elmúlt időszakban tapasztalható növekedése nyomán a vizsgálatban résztvevők száma is emelkedni fog.

A vizsgálatban való részvétel a kórházi fekvőbeteg-ellátást nem igénylő koronavírusos betegek számára nyitott. A páciensek számára az egyetem biztosítja a vizsgálatokon való részvételhez szükséges betegszállítást.

(Semmelweis Egyetem)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?