Szlovéniában is megjelent a vírus delta variánsa

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. június 24.

Katasztrófa

Eddig tizennyolc mintában azonosították.

 

Szlovéniában 18 mintában kimutatták a koronavírus delta variánsát – jelentette be Tjasa Zohar Cretnik, a Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH) igazgatója csütörtökön.

Az először Indiában azonosított, jobban fertőző mutációt eddig viszonylag kevés betegnél vették észre, viszont az aggasztó, hogy a többségük megfertőződéséhez nem volt köze külföldi utazásnak. A szlovén laboratórium az elmúlt egy hétben a pozitív teszteredmények húsz százalékát vizsgálta meg ebből a szempontból, a jövő héttől azonban minden pozitív mintát genetikai vizsgálatnak vetnek alá.

Csütörtökre Szlovéniában 43 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, az utóbbi egy napban senki sem halt meg, de a járvány kezdete óta 4743 ember lett a vírus valamilyen szövődményének áldozata.  80 beteget kórházban ápolnak, 28-at közülük intenzív osztályon. A felnőtt lakosság 35 százaléka már mind a két adagját megkapta a védőoltásnak. 

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 101 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség szövődményeinek következtében két beteg halt meg, így a halálos áldozatok száma 8192-re emelkedett. Kórházban most 241 beteget ápolnak, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen.

 Horvátországban a felnőtt lakosság 28 százaléka kapta meg a védőoltás mindkét adagját.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk