Újabb korlátozó intézkedésekről döntött Portugália

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 25.

Katasztrófa

Aggasztó a delta variáns terjedése az országban.

Szigorúbb intézkedéseket léptetnek életbe a 2,8 milliós lélekszámú lisszaboni régióban péntektől, a portugál hatóságok így akarják visszaszorítani a nyári szabadságolások idején fenyegető növekvő számú koronavírus-fertőzéseket.

Harcolunk a betegség terjedése ellen - mondta Mariana Vieira da Silva kabinetminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Portugália még messze van a vörös vonaltól, de növekvőben van a járvány - tette hozzá.

Vieira da Silva szerint a kórházban és az intenzív osztályokon ápolt betegek száma kezelhető, de a tendencia "aggasztó".

Pénteken délután 3 órától hétfő reggel 6-ig csak negatív - PCR vagy antigén - koronavírusteszttel vagy oltási igazolvánnyal lehet be-, illetve kilépni Lisszabon térségéből. A fővárosban és Albufeira tengerparti üdülőhelyen a hétvégén az éttermeknek, kávéházaknak és - az élelmiszerboltok kivételével - az üzleteknek délután fél négykor be kell zárniuk. A szupermarketek és az élelmiszerüzletek este hétig tarthatnak nyitva.

A fertőzötteknek elsősorban a fővárosi agglomerációban növekvő száma miatt az intézkedéseket hetente felülvizsgálják, és addig maradnak érvényben, amíg a helyzet nem javul.

Csütörtökön 1556 volt a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, ez volt a legnagyobb növekedés február óta, amikor az ország valamivel több mint 10 milliós lakossága volt karanténban. Az ibériai országban a járvány kezdete óta 869 879 fertőzöttet és 17 079 halálesetet jelentettek.

A fertőzöttek számának növekedése akkor lódult meg, amikor az idegenforgalomtól függő Portugália megnyitotta a határokat az európai uniós és brit turisták előtt.

A lisszaboni fertőzöttek felénél a fertőzőbb indiai delta variánst diagnosztizálták, amely Nagy-Britanniában is gyorsan elterjedt.   

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk