Temesváron vesztegzárra készülnek

  • narancs.hu
  • 2021. március 3.

Katasztrófa

A fiatalok türelmetlenek, nem tartják be a korlátozásokat, ezért betegszenek meg nagyobb arányban – állítja a román járványkórház-igazgató.

Romániában is gyorsul a koronavírus terjedése. Szerdán négyezernél több új fertőzöttet azonosítottak, ilyen utoljára két hónappal ezelőtt fordult elő – írja a 24.hu. 

A lakosság három ezrelékét meghaladja az igazolt fertőzöttek száma Brassó, Kolozs, Máramaros, Ilfov és Temes megyében. A legsúlyosabb helyzettel Temesben néznek szembe, ott 7,25 ezrelék a lakosságarányos fertőzési ráta, megteltek a covid-kórházak. Dominic Fritz temesvári polgármester szerdán azt nyilatkozta, a város valószínűleg vesztegzár alá kerül. Ennek szerinte akkor lenne kedvező hatása, ha a környező településekre is vonatkozna a karantén. 

Két hete emelkedik Romániában a fiatalok aránya azok között, akik kórházi kezelésre szorulnak. Erről Emilian Imbri, a bukaresti Victor Babes járványkórház igazgatója azt mondta, ez nem azon múlik, hogy az új vírusvariáns jobban fertőzi a fiatalokat, inkább annak a következménye, hogy a fiatalok közül többen veszítik el a türelmüket, és kevésbé tartják be a védekezés előírásait. 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?