"Rohamléptekkel haladunk a második hullám maximális betegszáma felé"

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. március 3.

Katasztrófa

Müller Cacília ettől függetlenül csak akkor szigorítana, ha az feltétlenül szükséges.

Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az értesítettek ne válaszoljanak az sms-re, az tulajdonképpen egy "behívó" és nincs is mód emberek ekkora tömegével konzultálni. Aki nem tud az oltásra elmenni, máskor kerül sorra - tette hozzá.

"Ha mindenki együttműködik, elfogadja a számára felajánlott vakcinát, 529 ezer védőoltást tudunk beadni a szerdától szerdáig tartó oltási héten" - mutatott rá, hozzátéve, hogy "ez egy óriási lépés lenne nemcsak a személyes, hanem a családtagok, a közösség védelme szempontjából is", hiszen már számos oltóanyagról írják, hogy a fertőzés továbbadását is meg tudja akadályozni.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy járványügyi számításaik beigazolódnak. "Járványügyi adataink rendkívüli mértékben, dinamikusan nőnek", s ez nemcsak az új fertőzöttek, hanem a súlyos megbetegedések számában is megnyilvánul - fogalmazott.

A fertőzöttek nagy száma esetében állapotukban a tünetek megjelenése után gyors romlás következik be, és szinte azonnal kórházi kezelésre van szükség - mondta. Hozzáfűzte, a betegség e súlyos formája egyre inkább a 40-es éveikben járókat is érinti.

Ez nagyfokú terhelést jelent az egészségügynek. A második hullámban 8 ezer körül volt a kórházban ápolt maximális betegszám, úgy tűnik, rohamléptekkel haladunk e felé - közölte.

"Fontos, hogy további szigorításokat csak akkor léptessünk életbe, ha az feltétlenül szükséges" - jelentette ki. Jelezte, szerdán a kormány ülést tart, "nyilván újabb döntések születnek", ezekről a lakosság is értesülni fog.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?