Több ezer halottra számít a koronavírus miatt országában a svéd miniszterelnök

  • narancs.hu
  • 2020. április 4.

Katasztrófa

6131 igazolt koronavírus-fertőzöttről tudnak. Eddig 358 beteg hunyt el a Covid-19-járvány következtében. Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak.

Több ezer halottal kell számolni Svédországban az elhúzódó Covid-19-járvány miatt Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerint.

A Dagens Nyheter című helyi lapnak pénteken adott interjújában azt mondta, hogy Svédországban lassabban terjed a járvány, mint más országokban, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ezért kevesebb súlyos beteg vagy halott lesz.

Mint mondta, Svédországban megpróbálják késleltetni a fertőzöttek számának növekedését, hogy ne terheljék túl az egészségügyi rendszert. "Ez azonban magában foglalja azt is, hogy további intenzív ápolásra szoruló súlyos betegeink lesznek, és jelentősen több halottunk is lesz. Több ezer halottal kell számolnunk" – hangsúlyozta.

A stockholmi városvezetés csütörtöki közlése szerint a hétvégén nyitják meg az első ideiglenes, tábori jellegű kórházat a svéd főváros délre található Älvsjö elővárosának rendezvényközpontjában. A létesítményben egyelőre 140 beteget tudnak kezelni, de a hatóságok szerint a befogadóképességét szükség esetén 600 férőhelyesre bővíthetik.

Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak.

Legfrissebb adatok szerint Svédországban eddig 358 beteg hunyt el a Covid-19-járvány következtében, mintegy kétharmaduk Stockholm régiójában.

Az országban szombatra 6131-re rúgott az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. Szakértők szerint a fertőzöttek valós száma jócskán nagyobb lehet, mivel a skandináv országban eddig csak a súlyos panaszokkal rendelkező betegeket és az egészségügyi dolgozókat tesztelték a vírusra.

Figyelmébe ajánljuk