Tömeges delfinpusztulás a Fekete-tenger oroszországi partjainál

  • narancs.hu
  • 2024. április 2.

Katasztrófa

Ha nem változnak a halászati szabályok, a tenger delfinek nélkül marad – figyelmeztetnek az állatmentők.

137 cetfélét, köztük rengeteg delfint sodort partra a víz a Fekete-tenger oroszországi partjainál – írja a Delfa állatmentő-szolgálat közleménye alapján kedden a Moscow Times. A hírt a 444.hu szemlézte, mint írja, csak az elmúlt egy hét alatt 101 döglött delfint számoltak össze az állatmentők, egyedül március 31-én 26 esetet regisztráltak.

Az állatok nagy részén annak jelei látszódnak, hogy halászhálókba akadtak bele, mély karcolásokat találtak rajtuk, többeknek hiányzott az uszonya, felszakadt a hasa. Számos delfint úgy sodort partra a víz, hogy láthatóan a sziklák közé kifeszített kötelekbe gabalyodtak bele.

Az állatmentők szerint a megnövekedett halálesetek összefügghetnek azzal, hogy a hatóságok megduplázták a 2024-es lepényhalra vonatkozó halászati kvótát a dél-oroszországi régiókban.

A lepényhal-hálók a legveszélyesebbek a cetfélékre az állatmentők szerint.

A Delfa szerint sürgősen változtatni kell a halászati szabályokon, különben a tenger egyszerűen delfinek nélkül marad. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk