Idén lényegében megszűnt a magyar hagymatermesztés – írja a Magyar Nemzet. Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a lapnak elmondta, míg húsz évvel korábban Makó térségében 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel a gazdálkodók, az idén 20-30 hektárra szűkült ez a terület.
Mindennek az az oka a szakember szerint, hogy
a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt az olasz, a spanyol és a német versenytársakkal.
A cikk szerint az olaszok például élen járnak a hagymatermesztésben, a vízgazdálkodás, a termesztéstechnológia és a tárolás is professzionális szintre került az elmúlt években. Nagy különbség, hogy itthon a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést tud produkálni, az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma akár a 700-800 mázsás hozamot is elérheti.
Az aszály is súlyos károkat okozott idén, elvitte a termés felét. A szakértő szerint a megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges feltételek kiépítése nélkül nincs jövője a magyar hagymának.