Úgy tűnik, egyelőre megszűnt a magyar hagymatermesztés

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 6.

Katasztrófa

Idén legalábbis aligha lesz termés az aszály miatt. Ha nem öntöznek majd, a magyar hagymának nincs jövője az Országos Hagyma Terméktanács elnöke szerint.

Idén lényegében megszűnt a magyar hagymatermesztés – írjaMagyar Nemzet. Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a lapnak elmondta, míg húsz évvel korábban Makó térségében 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel a gazdálkodók, az idén 20-30 hektárra szűkült ez a terület.

Mindennek az az oka a szakember szerint, hogy

a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt az olasz, a spanyol és a német versenytársakkal.

A cikk szerint az olaszok például élen járnak a hagymatermesztésben, a vízgazdálkodás, a termesztéstechnológia és a tárolás is professzionális szintre került az elmúlt években. Nagy különbség, hogy itthon a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést tud produkálni, az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma akár a 700-800 mázsás hozamot is elérheti.

Az aszály is súlyos károkat okozott idén, elvitte a termés felét. A szakértő szerint a megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges feltételek kiépítése nélkül nincs jövője a magyar hagymának.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk