Új, állatról emberre terjedő vírust találtak Kínában

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 10.

Katasztrófa

A  Langja tünetei nagyon hasonlóak a koronavíruséhoz.

Új vírust azonosítottak tudósok Kínában, ami valószínűleg állatokról került át emberekre, és már több tucat embert megfertőzött Kína észak-keleti részén. A The Guardian cikke szerint olyan betegségről van szó, amit ugyan 2018-ban már egyszer kimutattak, de hivatalosan csak a múlt héten azonosították. 

A vírus a Langja nevet kapta és a henipavírusokhoz tartozik. A fertőzés Kínában eddig Shandong és Henan tartományokban bukkant fel, 35 embernél azonosították. A fertőzöttek jelentős része földművelő, akik közvetlenül találkozhattak fertőzött állatokkal.

A vírust most elemző tudósok szerint még nem tudni, hogy a vírus képes-e emberről emberre terjedni. Egyelőre csak a cickányokban mutatták ki a LayV rövidítéssel is megnevezett vírus RNS-ét. Ebből arra következtetnek, hogy a cickányok a betegség természetes hordozói is lehetnek. Riasztóbb, hogy a kutatók szerint a vírust a házikecskék két százalékánál és a kutyák öt százalékánál is kimutatták.

A vírus embereknél lázat, fáradékonyságot, köhögést és izomfájdalmakat okoz, vagyis a tünetei eléggé hasonlítanak a koronavíruséhoz.

Wang Linfa, az amerikai Duke egyetem kutatója a kínai állami médiának azt nyilatkozta, hogy a LayV fertőzés eddig nem okozott halálos megbetegedést, a tüntetek enyhék, és nincs ok a pánikra.

(The Guardian)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk