Egyre inkább érezhető a magyar boltokban, hogy cukorhiány van. Előfordul, hogy nem, vagy csak limitált mennyiségben lehet cukrot kapni. A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint még egy ideig erre lehet számítani, mert Magyarországon, sőt, egész Európában nem termelnek elég cukrot, az import pedig egyre drágább.
Dorogi Árpád az Inforádióban azt nyilatkozta, hogy Magyarországon a cukorrépatermelők évről évre egyre kisebb területen termeltek, mert olyan alapcsony volt a cukor ára, hogy egyszerűen nem érte meg máshogy. 2017-ben még 15 500 hektáron termeltek cukorrépát az országban hazai feldolgozásra, 2021-ben már csak nagyjából 10 ezer hektáron. Az aszály miatt pedig idén rosszabb termésre is lehet számítani.
Magyarországon évente 300 ezer tonna cukor fogy, ebből 60 ezret tudnak a magyar termelők biztosítani. A többit importból kell pótolni – ez elég nehéz mostanában.
Egész Európában, de Európán kívül is csökkent a kínálat, a szállítási költségek növekedtek, ami ahhoz vezet, hogy egyre drágább és kevesebb lesz a cukor.
A helyzetet itthon a hatósági árazás is rontja, mert a cukrot forgalmazó kereskedők csak beszerzési ár alatt értékesíthetnek.