Az OFF-Biennálé kurátorcsapata kapja idén a legjelentősebb német kulturális díjat, amit külföldieknek adnak

  • narancs.hu
  • 2023. június 2.

Képzőművészet

A fesztivál elismert művészeti rendezvénnyé fejlődött 2014 óta.

A legnagyobb magyarországi kortárs képzőművészeti rendezvény, az OFF-Biennálé csapata Goethe-érmet kap idénközölte a Goethe Intézet. A kitüntetést az OFF-Biennálé mellett Gaga Chkheidze grúz filmmenedzser és Yi-Wei Keng tajvani kurátor és dramaturg veheti majd át augusztusban Weimarban.

A Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemérmét olyan személyiségek kaphatják meg, akik jelentősen hozzájárultak a nemzetközi kulturális kapcsolatokhoz és a német nyelv közvetítéséhez.

A Goethe Intézet 1955 óta adományozza évente egyszer a Goethe-érmet mint a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos kitüntetését, ez a külügyi kulturális politika legrangosabb díja. A jelöltekre a világ számos országában működő Goethe Intézetek tesznek javaslatot, és e javaslatokból választ aztán díjazottakat az erre a célra felkért bizottság. A díjat korábban megkapta már Heller Ágnes, Tandori Dezső és Eötvös Péter is.

Mint ismert, az OFF-Biennálé egy 6 fős kurátorcsapat, amely kizárólag nőkből áll, Erőss Nikolett, Lázár Eszter, Somogyi Hajnalka, Szakács Eszter, Szalai Borbála, Székely Katalin alkotja. 2014-ben "garázs-biennále"-ként indult, hogy lehetőséget adjon képzőművészek és más társadalmi csoportok találkozásához. A fesztivál már az első évben, 2015-ben nagy nemzetközi figyelmet keltett, és a további két alkalom során elismert művészeti rendezvénnyé fejlődött.

 
 
Az OFF-Biennálé csapata
Fotó: Goethe Intézet

Az OFF-Biennálé az éremmel kapcsolatban kiadott közleményében azt írja, hogy

a kurátorcsapat tudatosan távolságot tart a nemzetállami kultúrpolitikától, ezért állami támogatás nélkül működik és nem kooperál az állami képzőművészeti intézményekkel.

Ezt az OFF-Biennále erős politikai állásfoglalásnak tartja, egyben alapvető gyakorlati feltételnek ahhoz, hogy védelmezze a művészi kifejezés szabadságát és programjai szakmai integritását – emlékeztettek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!