Az OFF-Biennálé kurátorcsapata kapja idén a legjelentősebb német kulturális díjat, amit külföldieknek adnak

  • narancs.hu
  • 2023. június 2.

Képzőművészet

A fesztivál elismert művészeti rendezvénnyé fejlődött 2014 óta.

A legnagyobb magyarországi kortárs képzőművészeti rendezvény, az OFF-Biennálé csapata Goethe-érmet kap idénközölte a Goethe Intézet. A kitüntetést az OFF-Biennálé mellett Gaga Chkheidze grúz filmmenedzser és Yi-Wei Keng tajvani kurátor és dramaturg veheti majd át augusztusban Weimarban.

A Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemérmét olyan személyiségek kaphatják meg, akik jelentősen hozzájárultak a nemzetközi kulturális kapcsolatokhoz és a német nyelv közvetítéséhez.

A Goethe Intézet 1955 óta adományozza évente egyszer a Goethe-érmet mint a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos kitüntetését, ez a külügyi kulturális politika legrangosabb díja. A jelöltekre a világ számos országában működő Goethe Intézetek tesznek javaslatot, és e javaslatokból választ aztán díjazottakat az erre a célra felkért bizottság. A díjat korábban megkapta már Heller Ágnes, Tandori Dezső és Eötvös Péter is.

Mint ismert, az OFF-Biennálé egy 6 fős kurátorcsapat, amely kizárólag nőkből áll, Erőss Nikolett, Lázár Eszter, Somogyi Hajnalka, Szakács Eszter, Szalai Borbála, Székely Katalin alkotja. 2014-ben "garázs-biennále"-ként indult, hogy lehetőséget adjon képzőművészek és más társadalmi csoportok találkozásához. A fesztivál már az első évben, 2015-ben nagy nemzetközi figyelmet keltett, és a további két alkalom során elismert művészeti rendezvénnyé fejlődött.

 
 
Az OFF-Biennálé csapata
Fotó: Goethe Intézet

Az OFF-Biennálé az éremmel kapcsolatban kiadott közleményében azt írja, hogy

a kurátorcsapat tudatosan távolságot tart a nemzetállami kultúrpolitikától, ezért állami támogatás nélkül működik és nem kooperál az állami képzőművészeti intézményekkel.

Ezt az OFF-Biennále erős politikai állásfoglalásnak tartja, egyben alapvető gyakorlati feltételnek ahhoz, hogy védelmezze a művészi kifejezés szabadságát és programjai szakmai integritását – emlékeztettek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk