rés a présen

„Művészeti decentrum”

  • rés a présen
  • 2023. május 31.

Képzőművészet

Fekete Valéria, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Vizuális Művészeti Centrum vezetője, a LOKART alapítója

 

rés a présen: Az idén második alkalommal lesz LOKART kortárs művészeti fesztivál Pécsen. Milyen volt az első?

Fekete Valéria: Két évvel ezelőtt, közvetlenül a második, fél évig tartó Covid-hullám után szerveztük az elsőt. Akkor csak helyi művészek állítottak ki, sokan megmutatva a járvány alatt készült munkáikat. A tematika pedig a mozgás volt, az 1970-ben egy nap után betiltott absztrakt kiállítás emlékére, amely a Mozgás 70 címet viselte. A kiállítások mellett meghívtuk a szakma képviselőit, beszélgetéseket szerveztünk a szaksajtóról, a műgyűjtésről, a kortárs kiállítóterek és múzeumok helyzetéről. Már akkor tudtuk, hogy két év múlva folytatni szeretnénk egy olyan fesztivállal, amely a vizuális művészetek és Pécs történelmi kapcsolatára irányítja a figyelmet, miközben túlmutat a város falain.

rap: Mikor lesz az idei fesztivál?

FV: Június 21. és 25. között lesznek a rendezvények, és a kiállítások többsége szeptember 24-ig látható. Fontos különbség, hogy a kiállítók pécsi és budapesti művészek, de három külföldi városból is érkeznek alkotók: Aix-en-Provence-ból, Lyonból és Eszékről, két partner- és egy testvérvárosunkból, amelyek mindegyikében rendeznek képzőművészeti biennálét. Ezzel nem titkolt célunk egyrészt a nemzetközi szakmai kapcsolatok építése, másrészt az, hogy megtegyük az első lépéseket a LOKART hosszú távú tervei felé, amely egy nemzetközi, közép-európai fesztivál, egy biennálé létrehozása. A másik újdonság, hogy a Sétatér Fesztivállal fuzionálva Dóm téri koncertekkel színesítjük az idén a programkínálatot, ahol ugyancsak fellépnek a testvérvárosok művészei. Az idei meghívásos, kurátori kiállítás lesz. A vezérgondolat az illúzió, amely meglehetősen széles és sokrétű téma, amelyről úgy éreztük, hogy minden tekintetben jól kifejezi korunkat. A helyszínek köre is kitágult: a saját kiállítótereink mellett a Széchenyi téren és a Király utcában alternatív helyszíneken is készülnek installációk. A belvárost összekötjük a Zsolnay Negyeddel, ahol nemcsak a nagy kiállítótérben, de a negyed több pontján is láthatók leszünk.

rap: Kik az idei események szervezői és résztvevői?

FV: A kiállítás hazai kurátorai Százados László művészettörténész és Kozma Zsolt, az Inda Galéria művészeti vezetője, független kurátor. Külföldi kurátoraink Isabelle Bertolotti, a lyoni MAC kortárs művészeti múzeum és a lyoni biennálé igazgatója, valamint Valentina Rados, az eszéki biennálé főkurátora. Összesen mintegy 100 művész állít ki, ebből 20 külföldi, 20 pécsi, s megközelítőleg 30 helyi és 30 más városokból érkező egyetemista is részt vesz alkotóként a fesztiválon. Az arculat Czakó Zsolt grafikusművész munkája. A fesztivál fődíját szakmai zsűri ítéli oda, amelynek elnöke Thierry Raspail, az immár 32 éve működő lyoni biennálé alapítója.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.