„A kéményseprők nem hagyták!” – Lázár Jánossal szembemegy a valóság

  • Szlavkovits Rita
  • 2014. január 17.

Kis-Magyarország

A tegnapi, hódmezővásárhelyi rezsicsökkentő fórumon Lázár Jánosnak meg kellett magyarázni a valóságot. Egy idősebb férfi kért szót, az államtitkár gyorsan arrébb is ugrott.

A hódmezővásárhelyi teremben tömeg volt csütörtök este. A jelenlévők bőséges tájékoztatást kaptak régi polgármesterüktől arról, hogy az oroszokkal csak gazdasági kapcsolatunk van, valamint hogy Hódmezővásárhely úttörő a rezsicsökkentésben, hiszen már 2004–ben visszavették a vízművet a németektől, és a távhőszolgáltatást is visszaszerezték a franciáktól. Ezért aztán jelentősen csökkenhettek a városban a közüzemi díjak, amit a lakosok folyamatosan vissza is igazolnak.

Ekkor emelkedett szóra Hegedűs Péter, aki szemlátomást jó viszonyt ápolhat az expolgármesterrel. A férfi a fórumon sérelmezte, hogy a tavaly októberi kéményseprési számlán a 2012-ben fizetett 2675 forinthoz képest 20 százalékkal magasabb összeg szerepel, egész pontosan 3300 forint. Az emelkedést felismerve reklamált is azonnal, mire a kéményseprő tintával áthúzva az összeget, lecsökkentette a 3300 forintot 3000 forintra. Megegyeztek, ám Hegedűs Péter azóta sem érti, hogyan lett az ő számlája még az átírás után is 10 százalékkal több, mint a 2012-es összeg.

Lázár János erre aztán frappáns választ adott: miközben hangsúlyozta a kormány szándékát, máris szólította a helyi illetékes hivatalnokot, adjon magyarázatot a történtekre! Utóbbi előadta: a képviselő-testület ugyan csökkentette a kéményseprés díját 10 százalékkal, de teljesen új képletet kellett alkotni az egyéb összetevők tekintetében, így csak akkor tud választ adni a fórumon reklamáló Hegedűs Péternek, ha befárad az önkormányzati hivatalba, s együtt megnézik. Lázár János azonnal kapcsolt: „Tehát az a helyzet, hogy a kormány csökkentette, de a kéményseprők nem hagyták.” (Ha valaki kíváncsi a közgyűlési határozatra, itt megnézheti.)

Kettős mérce?
Egy október 30-i kormányrendelet szerint Hódmezővásárhelyen a távhőszolgáltatás lakossági értékesítés után kapott fajlagos támogatása 3359 forint/GJ, Szegeden 2032. Az állami támogatás mértéke az októberi Közlönyben jelent meg, miután a Magyar Nemzet szeptemberben megírta, hogy a települések hőszolgáltató cégei jelezték, nem tudják kigazdálkodni az újabb rezsicsökkentést, állami kompenzációra lesz szükségük. A cikk kitért arra is, hogy egyedüliként Hódmezővásárhely jelezte: távhőszolgáltatójuk vállalja, hogy saját erőből fedezi a díjak csökkentését. Mégis nagyobb mértékű állami kompenzációt határozott meg a MEKH Vásárhelynek, mint Szegednek. A tavalyi utolsó közgyűlésen a szegedi képviselők egymilliárd forint támogatást szavaztak meg a távhőszolgáltatónak, amely csődközeli helyzetbe került, és később utalta a dolgozók bérét, sőt tartozott a  beszállítóinak.

Figyelmébe ajánljuk