„A NER olyan, mint a levegő: színtelen, szagtalan és GÁZ"

  • Huszka Imre
  • J. Zs.
  • Varga Tamás
  • 2018. december 19.

Kis-Magyarország

Nemcsak Budapesten, a vidéki városokban is megmozdult a tömeg a Fidesz ellen. A Magyar Narancs Kis-Magyarország nevű rovatának tudósítói több helyszínre is kilátogatottak.

Szombathely a kulturált, mégis hangos, jókedvű tüntetések városa. A hideg idő ellenére már kedd délután fél hatkor nagy volt a tömeg. A hangulat remek, a 2014-es „netadós” tüntetést idézte, de most talán még többen voltak.

Rengeteg volt a fiatal, akik zászlókkal, molinókkal, ötletes, saját gyártású plakátokkal és rigmusokkal hangoltak, miközben családok, baráti társaságok érkeztek. A becslések szerint közel kétezer ember gyűlt össze a városháza előtti téren, hogy az országos tiltakozóhullámhoz csatlakozva felemelje a szavát a túóratörvény és nem mellékelesen a Fidesz rendszere ellen.

A földi helytartó: O1G

Tóth Kálmán az Éljen Szombathely Egyesület elnöke volt az est moderátora. Ő helyi Fidesz közleményére reflektálva indított: „Miközben A Fidesz helyi emberei Jézus nevének bemocskolásától tartanak, addig a Fidesz valójában új vallást épít, melynek földi helytartója O1G. Az új vallás tételei közül egy biztosan hiányzik: „a Ne lopj!”

Erre felváltva zúgott a „Mocskos Fidesz!” és az Orbán, takarodj!”, majd Endrődy Krisztián, a Weöres Sándor Színház színésze gyújtó hangulatú beszédben sorolta, hogy miből van elege.

false

 

„Elegem van abból, hogy visszatér a félelem, visszatérnek a rendszerváltozás előtti reflexek! Elegem van az önkényből, a virtuális valóságból, amelyet a disznófejű nagyúr és elvtelen kiszolgálói teremtettek! Elegem van abból, hogy ellopják a fiam jövőjét!”

A „legrövidebb nevű közszereplő”

Ezután a pártok következnek. Elsőként az ország „legrövidebb” nevű közszereplőjeként Viszlay Zoltán Fülöpné Pavelkovits Petra Lívia, a Kétfarkú Kutyapárt helyi elnöke hangolta a tömeget. Azt mondta, hogy „a NER olyan, mint a levegő: színtelen, szagtalan és GÁZ.” Többek között szociális úton kiutalt termékenységet követel fiatal, egyedülálló anyák számára.

false

 

Szuhai Viktor, a DK képviseletében felolvasta a rabszolgatörvény elleni tüntetések elhíresült öt pontját. Az öt pontot időközben aktivisták osztották a tömegben. Új jelkép született: feltartott tenyér az öt ujjal.  A tömeg skandált, csillagszórók gyúltak ki. Németh Ákos (LMP) azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt napokban kiderült: „A Fidesz félti a hatalmát, az államhatalom pedig fél az egység mutatta erőtől. Velünk van az erő, ezzel az erővel élnünk kell!”

Hende Csaba ül a gyóntatószékben

Lukács Dániel a Momentumot képviselő helyi politikus azt mondta: „Magyarországon újra visszatér a sötét középkor!”. Új földesurakról beszélt, akik a népet jobbágyoknak tekintik. Ehhez hozzátette, hogy Vas megye három fideszes parlamenti képviselője elárulta a megye összes dolgozóját a rabszolgatörvény megszavazásával. „Hazaárulók!” – skandálta a tömeg.

„Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit keresek jobbikosként a szocik és liberálisok között, elmondom! Lehet, hogy az itt jelenlévők között szakadéknyi az ideológiai távolság, de emiatt Szombathely nem végezheti a fideszes kiskakas begyében” – mondta Rába Kálmán, a Jobbik Vas megyei elnöke.Ő is kitért a Fidesz álkeresztény, farizeus viselkedésére. Arra, hogy a fideszesek csak páváskodni és politizálni járnak a templomokba. „Lassan ott tartunk, hogy bemegyek a templomba gyónni, és Hende Csaba ül szemben a gyóntatószékben".

false

 

Nemény András, az MSZP megyei elnöke volt az utolsó szónok. Ő arról beszélt, hogy kezünkbe kell vennünk a sorsunkat, ha nem akarunk Pilátusként utólag bánkódni. „Ne hagyjuk, hogy Bölcs Lajos, Tehetséges Lőrinc és Elveitbármikorfeladó Viktor oldja meg közös problémáinkat!”

Zárásként a tömeg egy része átvonult a Vas Népe szerkesztőséghez, ahol rendőrségi igazoltatások közepette a postaládába került az „Öt pont” néhány példánya.

Kaposvár is bemozdult

A Momentum és a Polgári Szabadság Platform szervezésében kedd este zajlott a közel-, s közepesen távoli múlt legnagyobb demonstrációja Kaposváron. A fáklyás felvonulást záró gyűlésen több mint háromszázan voltak jelen az Európa téren, némi életet lehelve az évről évre hervatagabb karácsonyi vásárba.

false

 

A megmozduláshoz – némi vita és értetlenség után – csatlakoztak a parlamenti pártok helyi egységei is, de csupán a közönséget gyarapították, távol maradtak a szószéktől.

„Gyújtóbomba lesz, vagy csillagszóró?”

A Polgári Szabadság Platform, helyben az egyetlen, politikai tevékenységet is folytató civil szervezetének képviselője, Kerepesi Tibor nyitotta a felszólalók sorát: megköszönte a Fidesznek, hogy egységbe kovácsolta az ellenzéket, és feltette a ma még költőinek számító, nyilván az országot megmozgató tüntetéssorozatra utaló kérdést: „gyújtóbomba lesz, vagy csillagszóró?”

A szakszervezetek nevében Utasi Tamás, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók (MKKSZ) somogy-tolnai titkára szólalt fel, őt egy kaposvári Vasas-aktivista követte volna, azonban „váratlanul” berendelték a munkahelyére egy extra esti műszakra.

false

 

Tegyük hozzá: a szakszervezetek, különösen a vasasok meglepően harciasak: mára, 10 és 17 óra között Kaposvár egyik legforgalmasabb utcájának forgalmi szempontból kritikus szakaszára hirdettek félpályás útlezárást. Itt van a városi tűzoltóság kihajtója, és leggyakrabban ezen az útvonalon közelítik meg a mentők a megyei kórházat, ennek ellenére a rendőrség engedélyezte a demonstrációt.

Szita-uralom alá hajtott sajtó

A Momentumnak, az esemény főszervezőjének képviselői zárták a felszólalók sorát: először a tizennyolc éves kaposvári Bereczki Dávid, aki a helyi „X-Generáció” nevében lépett dobogóra, a jobboldali trashmédia jól ismert toposzain ironizált: kereste a tüntetők soraiban a francia anarchistákat, s a Soros-kifizetőpultokat is hiányolta.

false

 

Kaposvárt országszerte szokás afféle „fideszes fellegvárnak” elkönyvelni, nyilván azért, ahogyan Szita Károly polgármester ügynökügyét képesek voltak lenyelni, és őt hatszor is újraválasztani. Ez tény, ugyanakkor a korábbi ciklusokban, egészen 2006-ig rendre szocialista politikusok nyerték az egyéni parlamenti helyeket a városban és környékén. És azt sem szabad elfeledni, hogy éppen Szita Károly volt az, aki jóval a Fidesz médiabeli térfoglalása előtt a teljes helyi sajtót a saját uralma alá hajtotta. Beleértve az akkor még névleg függetlennek számító Somogyi Hírlapot.

A Fidesz hegemóniájának egyik, ha nem a legfőbb „titka” a totális médiauralom: ennek megfelelőlen meg is indult a sunyi lejáratás – és persze a szokásos számháború – a helyi propaganda-orgánumokban.

„Pártatlan” visszhangok

Élen járt ebben a kb. hetven milliónyi közpénzből és különböző önkormányzati cégek további támogatásaiból életben tartott Kapos Televízió: a háromszáz főt meghaladó tömeget „néhány tucatnak” nevezték, és megvádolták őket azzal, hogy miattuk, a „randalírozóktól félve” zárt be néhány árus a karácsonyi vásárban.

false

 

Valójában semmiféle rendbontásra nem került sor: valószínűleg azért zártak be, mert, ahogy egyikük fogalmazott, egy szem szaloncukrot sem könnyű eladni… A helyben csak „Szitavíziónak”, vagy „Lapos Tv-nek” becézett alegység meg is kapta a magáét: egy „Vigyázz! Közpénzből hazudnak!” matrica formájában székháza bejárati ajtajára.

A megyei lap, a Somogyi „száz-százhúsz emberről” ír, a fideszes kommentelők és oldalaik pedig még tovább próbálták csökkenteni a résztvevők számát: ők már Kaposvár lakóinak nulla egész egytized százalékáról írnak, ami hatvan főt sem jelentene. A Kaposvár Most sem maradt ki a lejárató kampányból: „erőt próbált demonstrálni a Momentum Kaposváron”, „alig száz főt megmozgató tüntetés” volt, „maroknyi tiltakozóról” beszéltek, s azt emelték ki, hogy „egy óráig sem tartott” a tüntetés.

Szerdán jelent meg a merce.hu-n a hír, hogy felmondott egy fiatal, egy éve ott dolgozó munkatárs a lapnál. Tegnap ügyeletes volt, és tudósítást akart írni a tegnapi tüntetésről, de, amint kiderült, a városházáról letiltották a hozzáférését a szerkesztőségi rendszerhez. Kaposváron amúgy nyílt titok, hogy a Kaposvár Mostot –  habár papíron független cég üzemelteti – a városházáról, Szita Károly közvetlen környezetéből irányítják."

Tökéletes történet a lakájmédia bugyraiból: Írni akart az Orbán-ellenes tüntetésről, ma már nincs munkája

Kaposvár jelentkezik! A merce.hu hozta a sztorit, amely gyönyörű pillanatkép a magyar média kormányközeli részének hétköznapjaiból. A történetet egy fiatal, kaposvári újságíró küldte be, aki újságíróként kívánt csupán viselkedni, és csak tudósítani szeretett volna minap a városi, kormányellenes tüntetésről - ám ebből a szándékából aztán gyorsan konfliktusai is támadt.

 

 

A volt miniszter, Seszták Miklós városa

Az év leghidegebb reggelén. szerdán kezdődött a félpályás útzáras demonstráció a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban. Közel húsz személyautóval vettek részt tüntetők a Jobbik által meghirdetett demonstráción, Kisvárdán.

Az Árpád utca városba vezető oldalán félpályás útlezárással tiktakoznak a rabszolgatörvény bevezetése és a kormány embereket semmibe vevő politikája ellen. A demonstráció este 8 óráig tart, ahol a tervek szerint beszédet mond Gyüre Csaba, aki korábban a Jobbik országgyűlési képviselője volt Szabolcs megyéből – jelentette a Narancs.hu tudósítója a helyszínről.

A szabolcsihir.hu beszámolt ugyan az esetről, de a cikk nem sokáig volt olvasható: cikkünk megjelenésekor már nem találtuk meg, feltehetően törölték a szerkesztők, mert az oldal 404-et mutat.

(A szombathelyi fotókat Bodrogi Tamás, a kaposváriakat pedig Huszka Imre készítette.)

Figyelmébe ajánljuk