A szülők nem tágítanak: újabb botrány egy kierőltetett iskolaigazgató-váltás miatt

  • Babos Attila
  • 2018. december 18.

Kis-Magyarország

Hiába vitatkoztak hosszú órákon keresztül a frissen kinevezett iskolaigazgató módszereiről, nem sikerült kibeszélni Pécsen a felgyülemlett feszültségeket.

Miközben több szülő az utcán tüntetett a frissen kinevezett, felülről támogatott igazgató ellen, a Pécsi Tankerület vezetője, Páva Péter (Páva Zsolt pécsi polgármester öccse) által összehívott fórumon kemény és órákig tartó vita zajlott hétfőn este.

Mint arról mi is beszámoltunk, a pécsi Vadgesztenye Általános Iskolában hetek óta áll a bál, mivel az igazgatói pályázatot nemrég a Pécsi Tankerület érvénytelennek nyilvánította, a remélt igazgató helyett pedig egy megbízott igazgató került az iskola élére. A tanárok folyamatos harcban álltak és állnak az új vezetővel, és emiatt sokan elhagyták az iskolát – állítják az odajáró gyerekek szülei. Volt, aki arra vállalkozott, hogy Penny Market áruház hirdetőtábláján keresett iskolát a gyerekének.

Ezért hívták össze a hétfő esti fórumot: a tankerület vezetője és az új igazgatónő próbálta megnyugtatni a szülőket.

Kétségbeesett pécsi szülők a Penny Market apróhirdető tábláján keresnek iskolát

Bedarálnak egy iskolát, az érintett pécsi családok már minden felületen hangot adnak csalódottságuknak. A 7300.hu friss beszámolója szerint pécsi szülők egy csoportja vasárnap rendhagyó lépésre szánta el magát. Az egyik helyi Penny Market áruház hirdetőtábláján látható felhívásuk szerint iskolát keresnek igazi gyerekeknek és igazi pedagógusoknak.

A gyerekek okozzák a félreértést?

Bár a Narancs.hu tudósítóját nem engedték be a terembe – pedig a fórumot egy közintézményben és közügyben tartották –, az eseményről távozó szülők beszámoltak lapunknak arról, mi zajlott a zárt vitaülésen.

Egy biztos: nem nyugodtak meg a hallottaktól. Páva és a fórum végén szót kérő – időközben hivatalosan is kinevezett – igazgatónő fő érve az volt, hogy a szülők a gyerekektől szerzik az iskoláról az információikat, akik viszont életkori sajátosságaik miatt „elfogultak”.

Féltik az eredményeket

A Pécs-Somogyban található iskolába elsősorban hátrányos helyzetű gyerekek jártak. Pár évvel ezelőtt válságba került az intézmény: egyre csökkent a beiratkozók száma. A mélypont 2014-ben volt, amikor mindössze öt tanuló iratkozott be. Két évvel ezelőtt azonban elindult a szülők és a pedagógusok közös kezdeményezése, ami olyan reformpedagógiai eredményeket épített be a tantervbe, amelyek megfelelnek a jelenleg hatályos állami követelményeknek is. Ezeket az eredményeket féltik most a szülők.

 


A szülők az új igazgatónő szakmai és emberi képességeit is bírálták. Megjegyezték, a papíron továbbra is létező pedagógiai program végrehajtására nem tartják alkalmasnak. De bírálták azért is, mert nem találta meg a hangot a gyerekekkel, s nem tudta elérni, hogy a tantestület csapatként működjön.

Sokatmondó, hogy az igazgatói kinevezést érő szülői bírálatokra a tankerület vezetője csak annyit mondott, hogy az új, önálló igazgatót meg kellett választani, nem lehetett továbbra is megbízott vezető az intézmény élén. És hát a pályázaton csak egyetlen jelölt indult, nem várhattak tovább, ki kellett nevezni.

Finom csúsztatás

Csakhogy ez a kijelentés azért problémás, mert eredetileg volt más jelentkező is. Az az országosan elismert pedagógus, Csovcsics Eika, aki elindította az iskolában az új folyamatokat, még a nyáron pályázott, de őt elutasították. Ő azóta távozott az iskolából, két másik pedagógussal együtt.

false

 

Csovcsics felszólalt azon a tüntetésen, amit a fórummal párhuzamosan tartottak a szülők Pécsen. Azt mondta, jó lett volna, ha mindent, amit azóta a fejére olvastak (jellemzően adminisztrációs hibákat), inkább átbeszélik vele. Most azon vannak, hogy megpróbáljanak a programjuknak új helyet keresni. A Narancs.hu úgy tudja, Pécsen szeretnék felépíteni az új iskolát, de az előzmények miatt nem a tankerületi rendszerben.

Van, aki még bizakodik

Habár az álláspontok alig közeledtek és többen elkeseredetten és mérgesen jöttek ki a fórumról, volt aki még bizakodott. Ugyanis egy, a szülők által felkért, közvetítésre vállalkozó jogász javaslatára kineveznének egy szakmai programért felelős, és annak végrehajtásáért szabad kezet kapó pedagógust, akivel a szülők egy megválasztott bizottsága tartaná a kapcsolatot. A jogász a fórum után a Narancs.hu-nak azt mondta, hasonló lenne ez azokhoz a kancellárokhoz, akik az egyetemeken a rektorok mellett a gazdasági ügyekért felelősek.

Hogy ebbe végül belemegy-e a tankerület, nem tudni. A szülők egy része azért is bizakodik, mert javaslatukat nem söpörték le az asztalról. Ugyanakkor kétségeket ébresztettek Páva Péter szavai. A tankerületi vezető a szülők tapasztalataival és bírálataival szemben kifejtette: ebben az iskolában minden szabályosan működik. A tankerület nem akar a pedagógiai programnak keresztbe tenni. Végül, legyenek türelmesek a szülők, mert csak most nevezték ki az új vezetőt.

Szabad, innovatív, bátor. Volt?

A tüntetés vezérszónoka, egy szülő mesélte, hogy véleményük szerint mennyire megváltozott az iskola. Emiatt sokan azon gondolkodnak, hogy kiveszik a gyerekeiket. A felszólaló szerint azóta van ez, amióta szeptembertől egy új, akkor még megbízott igazgató érkezett, és vette át az irányítást az intézményben.

Szerintük ő a kezdetek óta szembemegy a korábbi pedagógiai programmal, és hiába kérték őt, próbáltak a tankerületre is hatni október óta, semmi sem változott. Sőt pénteken hivatalosan is kinevezték a tagintézmény igazgatójának.

A szónok a Narancs.hu-nak elmondta, a kis pécsi intézmény egy modern, szabad, a leginnovatívabb pedagógiai módszereket alkalmazó bátor iskola volt, amely ezekkel együtt is megfelelt a kerettantervnek, s lehetett részese jogszerűen a magyar közoktatásnak. Közben az elmúlt években a beiratkozók száma meredeken emelkedett.

Ősz óta a csoportmunka, a művészeti és kulturális foglalkozások csökkentek, a modern pedagógiai módszerek helyét a hagyományosak vették át. Sok szülő attól tart, hogy további jó pedagógusok távozhatnak az iskolából.

Két képviselőt is elküldtek

Kisebb botrány szakította félbe az igen hosszúra sikeredett szülői fórumot. A tüntetésre nem csak szülők, hanem politikusok és civilek is érkeztek. A beszédek végén a fórum még tartott, ezért többen felvetették, mi lenne, ha elmennének a fórumra? Amikor Páva Péter meglátta a sokaságot, és főképpen a DK-s transzparenseket, azonnal megszakította a fórumot.

false

 

Ami csak azt követően folytatódott, hogy az „illetéktelenek” elhagyták a termet. Ki kellett mennie Kunszt Mártának, a DK és Kóbor Józsefnek, az LMP pécsi városházi képviselőinek is. Ők ezt példátlannak nevezték. Ugyanakkor hiányolták Huba Csabát a fórumról, aki a terület fideszes önkormányzati képviselője.

 

 

(A fotók a szerző felvételei.)

Figyelmébe ajánljuk