„A mai feudális Magyarországot nem az Esterházyak, hanem a szarháziak uralják!”

  • J.Zs.
  • 2018. december 20.

Kis-Magyarország

„Döbrögi! Nem leszünk rabszolgák a saját hazánkban!” – ilyen és ehhez hasonló táblákkal és zászlókkal vonultak utcára a nyíregyháziak szerda. Egyes becslések szerint 500-an, de mások szerint számuk meghaladta az ezret is.

A tömeg a Kelet-Magyarország szerkesztősége előtt gyülekezett. A megyei napilapot nemrég kebelezte be a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő, fideszes médiaholding. A demonstrációt a Momentum szervezte, de több ellenzéki párt csatlakozott. Az összegyűlt tömeg előtt Toldi Miklósné Vasas szakszervezet helyi vezetője, Babosi György, a Momentum nyíregyházi elnöke és a nyírségi megyeszékhely közgyűlésének ellenzéki képviselői, Lövei Csaba (független), Lengyel Máté (Jobbik),  Jeszenszki András (MSZP) és Fodor István (DK) mondott beszédet.

„A mai feudális Magyarországot nem az Esterházyak, hanem a szarháziak uralják!” – mondta némi keresetlenséggel Lövei Csaba.

Elhangzott: a munkaerőhiányt nem a túlórák számának növelésével kell megoldani, az emberek a napi nyolcórás munkából szeretnének megélni. A nyírségi megyeszékhely országgyűlési képviselőjének, a sportért felelős Szabó Tünde államtitkárnak azt üzenték: ne csak avatáskor jöjjön a városba szalagot átvágni. Azt javasolták neki, hogy ismerje meg a nyíregyháziak mindennapi életét, és vegye észre, hogy már most napi 9-10 órát dolgoznak a megélhetésért. Szeptemberben derült ki, hogy a Budapesten élő államtitkár nem bízik a közoktatásban és a fővárosban egy méregdrága magániskolába járatja gyermekeit.

false

 

Fotó: A szerző

„Még nem késő az undorító gépezetből kiszállni!”

Közben zúgott az „Orbán, takarodj!”, a „Mocskos Fidesz!”, időnként a város fideszes polgármesterének is üzent a tömeg, amikor azt skandálta: „Kovács, takarodj!”

(Fideszes színekben Nyíregyháza polgármestere Kovács Ferenc.) Mindannyian az összefogást hangsúlyozták, és erre felelt a tömeg, mely gyakran ismételte:  „Összefogást!”, illetve a rendőrökhöz is szóltak, amikor azt mondták, értük is demonstrálnak.

Több szónok is emlékeztetett arra, hogy az áprilisi választáson a nyíregyháziak 60 százaléka nem a Fideszre voksolt. „Mi vagyunk a többség! Mi vagyunk Nyíregyháza” – zúgta a félezer ember. Kritizálták a „lakájmédiát” is. A megyei és a városi média vezetőinek azt üzenték, „még nem késő önkritikát gyakorolni, és az undorító gépezetből kiszállni”. Bírálták a választási törvényt, követelték a sajtószabadságot, és az ígérték, ha nem vonják vissza a rabszolgatörvényt, akkor készüljenek az általános sztrájkra, teljes útlezárásra.

false

 

Fotó: A szerző

A helyi televízió főműsoridőben üres volt

A tömeg a Váci Mihály Kulturális Központhoz vonult ezután, itt van a városi médiacég, a Város-Kép, amelynek része a Nyíregyházi Televízió. A demonstrálók szerették volna felolvasni vagy átadni azt az ötpontos petíciót, amelyet már vasárnap sem sikerült Budapesten, az MTVA székházban felolvasni. Ám itt sem jártak sikerrel, mert a televízió szerkesztőségében este hét után – főműsoridőben – nem találtak már senkit.

A demonstráció a Fidesz-irodánál ért véget. Itt már azt skandálták, hogy „NEM konzultálni” jöttek. Bár az irodában sem volt senki este, itt is zúgott az „Orbán, takarodj!”, amelynek ritmusára az arra haladó kocsik dudaszóval reagáltak. A békés demonstráció rendbontás nélkül ért véget.

A Kelet-Magyarország pénteki száma és hozzá kapcsolódó online portál, a szon.hu nem számolt be az utóbbi évek legnagyobb nyíregyházi tüntetéséről.

(A felvételeket a szerző készítette.)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.