„A mai feudális Magyarországot nem az Esterházyak, hanem a szarháziak uralják!”

  • J.Zs.
  • 2018. december 20.

Kis-Magyarország

„Döbrögi! Nem leszünk rabszolgák a saját hazánkban!” – ilyen és ehhez hasonló táblákkal és zászlókkal vonultak utcára a nyíregyháziak szerda. Egyes becslések szerint 500-an, de mások szerint számuk meghaladta az ezret is.

A tömeg a Kelet-Magyarország szerkesztősége előtt gyülekezett. A megyei napilapot nemrég kebelezte be a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő, fideszes médiaholding. A demonstrációt a Momentum szervezte, de több ellenzéki párt csatlakozott. Az összegyűlt tömeg előtt Toldi Miklósné Vasas szakszervezet helyi vezetője, Babosi György, a Momentum nyíregyházi elnöke és a nyírségi megyeszékhely közgyűlésének ellenzéki képviselői, Lövei Csaba (független), Lengyel Máté (Jobbik),  Jeszenszki András (MSZP) és Fodor István (DK) mondott beszédet.

„A mai feudális Magyarországot nem az Esterházyak, hanem a szarháziak uralják!” – mondta némi keresetlenséggel Lövei Csaba.

Elhangzott: a munkaerőhiányt nem a túlórák számának növelésével kell megoldani, az emberek a napi nyolcórás munkából szeretnének megélni. A nyírségi megyeszékhely országgyűlési képviselőjének, a sportért felelős Szabó Tünde államtitkárnak azt üzenték: ne csak avatáskor jöjjön a városba szalagot átvágni. Azt javasolták neki, hogy ismerje meg a nyíregyháziak mindennapi életét, és vegye észre, hogy már most napi 9-10 órát dolgoznak a megélhetésért. Szeptemberben derült ki, hogy a Budapesten élő államtitkár nem bízik a közoktatásban és a fővárosban egy méregdrága magániskolába járatja gyermekeit.

false

 

Fotó: A szerző

„Még nem késő az undorító gépezetből kiszállni!”

Közben zúgott az „Orbán, takarodj!”, a „Mocskos Fidesz!”, időnként a város fideszes polgármesterének is üzent a tömeg, amikor azt skandálta: „Kovács, takarodj!”

(Fideszes színekben Nyíregyháza polgármestere Kovács Ferenc.) Mindannyian az összefogást hangsúlyozták, és erre felelt a tömeg, mely gyakran ismételte:  „Összefogást!”, illetve a rendőrökhöz is szóltak, amikor azt mondták, értük is demonstrálnak.

Több szónok is emlékeztetett arra, hogy az áprilisi választáson a nyíregyháziak 60 százaléka nem a Fideszre voksolt. „Mi vagyunk a többség! Mi vagyunk Nyíregyháza” – zúgta a félezer ember. Kritizálták a „lakájmédiát” is. A megyei és a városi média vezetőinek azt üzenték, „még nem késő önkritikát gyakorolni, és az undorító gépezetből kiszállni”. Bírálták a választási törvényt, követelték a sajtószabadságot, és az ígérték, ha nem vonják vissza a rabszolgatörvényt, akkor készüljenek az általános sztrájkra, teljes útlezárásra.

false

 

Fotó: A szerző

A helyi televízió főműsoridőben üres volt

A tömeg a Váci Mihály Kulturális Központhoz vonult ezután, itt van a városi médiacég, a Város-Kép, amelynek része a Nyíregyházi Televízió. A demonstrálók szerették volna felolvasni vagy átadni azt az ötpontos petíciót, amelyet már vasárnap sem sikerült Budapesten, az MTVA székházban felolvasni. Ám itt sem jártak sikerrel, mert a televízió szerkesztőségében este hét után – főműsoridőben – nem találtak már senkit.

A demonstráció a Fidesz-irodánál ért véget. Itt már azt skandálták, hogy „NEM konzultálni” jöttek. Bár az irodában sem volt senki este, itt is zúgott az „Orbán, takarodj!”, amelynek ritmusára az arra haladó kocsik dudaszóval reagáltak. A békés demonstráció rendbontás nélkül ért véget.

A Kelet-Magyarország pénteki száma és hozzá kapcsolódó online portál, a szon.hu nem számolt be az utóbbi évek legnagyobb nyíregyházi tüntetéséről.

(A felvételeket a szerző készítette.)

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.