„A mai feudális Magyarországot nem az Esterházyak, hanem a szarháziak uralják!”

  • J.Zs.
  • 2018.12.20 08:45

Kis-Magyarország

„Döbrögi! Nem leszünk rabszolgák a saját hazánkban!” – ilyen és ehhez hasonló táblákkal és zászlókkal vonultak utcára a nyíregyháziak szerda. Egyes becslések szerint 500-an, de mások szerint számuk meghaladta az ezret is.

A tömeg a Kelet-Magyarország szerkesztősége előtt gyülekezett. A megyei napilapot nemrég kebelezte be a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő, fideszes médiaholding. A demonstrációt a Momentum szervezte, de több ellenzéki párt csatlakozott. Az összegyűlt tömeg előtt Toldi Miklósné Vasas szakszervezet helyi vezetője, Babosi György, a Momentum nyíregyházi elnöke és a nyírségi megyeszékhely közgyűlésének ellenzéki képviselői, Lövei Csaba (független), Lengyel Máté (Jobbik),  Jeszenszki András (MSZP) és Fodor István (DK) mondott beszédet.

„A mai feudális Magyarországot nem az Esterházyak, hanem a szarháziak uralják!” – mondta némi keresetlenséggel Lövei Csaba.

Elhangzott: a munkaerőhiányt nem a túlórák számának növelésével kell megoldani, az emberek a napi nyolcórás munkából szeretnének megélni. A nyírségi megyeszékhely országgyűlési képviselőjének, a sportért felelős Szabó Tünde államtitkárnak azt üzenték: ne csak avatáskor jöjjön a városba szalagot átvágni. Azt javasolták neki, hogy ismerje meg a nyíregyháziak mindennapi életét, és vegye észre, hogy már most napi 9-10 órát dolgoznak a megélhetésért. Szeptemberben derült ki, hogy a Budapesten élő államtitkár nem bízik a közoktatásban és a fővárosban egy méregdrága magániskolába járatja gyermekeit.

false

 

Fotó: A szerző

„Még nem késő az undorító gépezetből kiszállni!”

Közben zúgott az „Orbán, takarodj!”, a „Mocskos Fidesz!”, időnként a város fideszes polgármesterének is üzent a tömeg, amikor azt skandálta: „Kovács, takarodj!”

(Fideszes színekben Nyíregyháza polgármestere Kovács Ferenc.) Mindannyian az összefogást hangsúlyozták, és erre felelt a tömeg, mely gyakran ismételte:  „Összefogást!”, illetve a rendőrökhöz is szóltak, amikor azt mondták, értük is demonstrálnak.

Több szónok is emlékeztetett arra, hogy az áprilisi választáson a nyíregyháziak 60 százaléka nem a Fideszre voksolt. „Mi vagyunk a többség! Mi vagyunk Nyíregyháza” – zúgta a félezer ember. Kritizálták a „lakájmédiát” is. A megyei és a városi média vezetőinek azt üzenték, „még nem késő önkritikát gyakorolni, és az undorító gépezetből kiszállni”. Bírálták a választási törvényt, követelték a sajtószabadságot, és az ígérték, ha nem vonják vissza a rabszolgatörvényt, akkor készüljenek az általános sztrájkra, teljes útlezárásra.

false

 

Fotó: A szerző

A helyi televízió főműsoridőben üres volt

A tömeg a Váci Mihály Kulturális Központhoz vonult ezután, itt van a városi médiacég, a Város-Kép, amelynek része a Nyíregyházi Televízió. A demonstrálók szerették volna felolvasni vagy átadni azt az ötpontos petíciót, amelyet már vasárnap sem sikerült Budapesten, az MTVA székházban felolvasni. Ám itt sem jártak sikerrel, mert a televízió szerkesztőségében este hét után – főműsoridőben – nem találtak már senkit.

A demonstráció a Fidesz-irodánál ért véget. Itt már azt skandálták, hogy „NEM konzultálni” jöttek. Bár az irodában sem volt senki este, itt is zúgott az „Orbán, takarodj!”, amelynek ritmusára az arra haladó kocsik dudaszóval reagáltak. A békés demonstráció rendbontás nélkül ért véget.

A Kelet-Magyarország pénteki száma és hozzá kapcsolódó online portál, a szon.hu nem számolt be az utóbbi évek legnagyobb nyíregyházi tüntetéséről.

(A felvételeket a szerző készítette.)

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.