Ilyet sem látott még a NER-ben: nagycsaládosokat nyaraltatnak Mészárosék a volt kommunista pártüdülőben

Kis-Magyarország

A kikötővel kezdték a fejlesztést, az üdülőépületeket ezen a nyáron Erzsébet-szállóként hasznosítják Mészáros Lőrincék a Club Aligában. A strandhasználat joga egyelőre marad. De sok kérdés van egyelőre válasz nélkül. Friss helyzetkép Balatonvilágosról.

Ezen a nyáron Erzsébet-szállodaként működtetik a Mészáros-Tiborcz-kör tulajdonába került hajdani kommunista pártüdülőt, a balatonvilágosi Club Aligát – értesült a Narancs.hu. Az átfogó fejlesztés megkezdéséről legkorábban két év múlva lehet szó, erről tájékoztatták a világosi polgármestert.

Aki azonban hiába írt hónapokkal ezelőtt az illetékes kormánytagnak, Bártfai-Mager Andreának, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek, és kérte a 47 hektáros üdülőkomplexum egy részének átadását az önkormányzatnak ingyenes vagyonjuttatás formájában. Levelére nem válaszoltak.

„Jobb, mintha üresen állna”

Ahogyan a Narancs.hu korábban megírta, a 47 hektárt még Rákosiék államosították pártüdülő céljára, majd a rendszerváltás után Club Aliga névre keresztelt balatonvilágosi üdülőkomplexum Kádár-villástól, Castro-villástól, vitorlás- és hajókikötőstől tavaly került a Mészáros-Tiborcz kör érdekeltségébe egy izraeli hátterű cégtől.

A Balaton mindenkié? Akár a Mészáros-Tiborcz körrel is megküzd a szabad strandért a független polgármester

A 47 hektárt még Rákosiék államosították, majd tavaly a Mészáros-Tiborcz kör birtokába került. Ennek ellenére a településvezető bejelentette községe igényét a komplexum strandjára, kikötőjére és szállodáira. „Az önkormányzat ingyenes vagyonjuttatás formájában nem csak a Club Aliga strandjára, hanem a kikötőjére és a szállodaépületekre is igényt tart" - mondta Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester a Narancs.hu-nak.

Fekete Barnabás polgármester nyomban megkereste az új tulajdonosokat és érdeklődött, hogy mik a terveik a Balaton-part egyik utolsó egyben megmaradt ilyen nagyságú ingatlanával. A településvezető most arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy sikerült megtudnia rövid távú terveiket.

„Idén nyáron bizonyosan Erzsébet-szállóként üzemel, ami annál feltétlenül jobb, mintha üresen állna” – így a balatonvilágosi polgármester. „Az előző tulajdonosok hagyták leromlani az épületek állapotát, így ma már nem csak a hajdani Kádár-villa megközelíthetetlen, hanem a szállodaépületek sem képesek eleget tenni a minőségi turizmus követelményeinek. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az új tulajdonosok átnézik az üdülőkomplexum fejlesztésére korábban készült terveket és legkorábban két év múlva vágnak bele építkezésbe. Az ugyancsak elhanyagolt kikötő fejlesztésének azonban már nekifogtak” – tájékoztatott Fekete Barnabás polgármester.

„A sas nem tárgyal verebekkel¨

Fontos kérdés a helyi ingatlantulajdonosok strandhasználati joga. Éppen a Club Aliga zárja el Balatonvilágos vízpartjának java részét, csupán „zsebkendőnyi” parti területek maradtak meg, ahol a község strandokat tudott kialakítani. Az üdülőközösség tüntetéssorozattal tudta kivívni a strandhasználat jogát a Club Aligában; több mint tíz éve ingatlanonként hat darab ingyenes belépőkártya váltására jogosultak a helyiek.

A Club Aliga bejárata

A Club Aliga bejárata

Fotó: A szerző felvétele

„A világosi állandó lakosok és üdülőtulajdonosok strandhasználati joga egyelőre megmarad” – tájékoztatott Fekete Barnabás. Aki, ahogyan ugyancsak megírtuk, a negyven éven át elzárt vízpartra és Lázár János miniszter korábbi mondatára hivatkozva, miszerint „a Balaton mindenkié”, kezdeményezte a képviselő-testület nevében a kormánynál a Club Aliga egy részének, így a kikötőnek és a strandnak az ingyenes önkormányzati tulajdonba adását.

A Narancs.hu kérdésére, miszerint kapott-e, vár-e még bármiféle választ, a polgármester azt felelte: „Nem. Úgy látszik, a sas nem tárgyal verebekkel...”

Három üres Erzsébet-hotel is Tiborczékra vár?

Nagycsaládos pályázatnyerteseket vár a balatonvilágosi Club Aliga, június 7. és szeptember 1. között – ez került fel nemrégiben az Erzsébet-program honlapjára.

Itt azonban nincs már a szálláshelyek között három, egyaránt 2016 végén váratlanul és hirtelen bezárt balatoni Erzsébet-üdülő: a siófoki, a balatonőszödi (a volt kormányüdülő, amit utoljára Gyurcsányék használtak annak, s legutóbb Venezuelából érkezett „magyarokat” táboroztattak ott néhány éjszakányit) és a balatonvilágosi. 2017-ben a siófoki üdülőre licittárgyalást írt ki a nemzeti vagyonkezelő, de hirtelen vissza is vonta a felhívást.

A Club Aliga belülről

A Club Aliga belülről

 

A balatonszemesi és a balatonvilágosi üdülőt ingyenes vagyonjuttatásként kérte a két község önkormányzata, ám kérésüket elutasították. Ezért is vette biztosra mindenki, hogy a három említett vízparti szálloda hamarosan szintén a Mészáros-Tiborcz-körnél köt ki.

Egyelőre azonban nem történt semmi, az üdülők üresen állnak.

Az ellopott Balaton

Jól tükrözi az ország állapotát a Balaton átalakulása: a tó környéke immár a gazdagok pihenőhelye, a változás legnagyobb haszonélvezőit pedig Orbán Viktor környezetében kell keresni.

Figyelmébe ajánljuk