A Fidesz elvesztette egyik legfőbb fegyverét a Botka elleni harcban
Botka_Laszlo_vtv_szeged.jpg

A Fidesz elvesztette egyik legfőbb fegyverét a Botka elleni harcban

Kis-Magyarország

A már jó ideje beindult szegedi önkormányzati választási csatában nem lehet majd azzal kampányolni, hogy a Botka embereit a parkolóbérletek ügyében jogerősen elítélte a bíróság, de azzal sem, hogy felmentette őket a bírói tanács. A csütörtöki tárgyalást, érdemi munka nélkül, október végére halasztotta a Gyulai Törvényszék.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hat vádlott – köztük többen a Fidesz által Szegeden levadászni szánt Botka László polgármester volt és jelenlegi munkatársai – addig is büntetőeljárás hatálya alatt állnak.

Tavaly októberben arról számolt be a Narancs.hu, hogy többrendbeli, vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében bűnösnek mondta ki, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Gyulai Járásbíróság a szegedi parkolóbérlet-ügy néven elhíresült per összes vádlottját.

Az első fokon eljáró tanács bűnösnek mondta a szegedi közlekedési cég két ügyvezetőjét, a címzetes főjegyzőt, az egyik alpolgármestert és Botka László polgármester kabinetfőnökét. (Időközben Mózes Ervin főjegyző nyugdíjba ment, míg Solymos László alpolgármester leköszönt posztjáról.)

Ügyészségi parkolóbérlet

A vád tárgyát az a 307 darab ingyenesen kiadott parkolási bérlet képezi, amelyeket 2008 és 2012 közötti öt évben osztottak ki képviselőknek, tisztségviselőknek, a többi között a vádat képviselő szegedi és Csongrád Megyei Ügyészségnek is. A bíróság első fokú ítéletében kimondta, a kérdéses időszakban egyetlen jogszabály és önkormányzati rendelet sem jogosította fel a vádlottakat, hogy bárkinek is ingyenes parkolást biztosítanak. Ezzel pedig anyagi kárt okoztak Szegednek.

A Gyulai Törvényszék bírói tanácsa

A Gyulai Törvényszék bírói tanácsa

Fotó: A szerző felvétele

Az első fokú eljárásban egy szakértő kijelentette, hogy az ügyben nem történt károkozás, ezt és azt hangsúlyozzák a vádlottak és védőik, hogy sok más városban hasonló rendszer volt és van érvényben. Ezért a csütörtöki tárgyalási napon a szegedi mellett benyújtották a bíróságnak a szekszárdi, a székesfehérvári és a veszprémi parkolási rendeleteket.

Botka: ez koncepciós per

Korábban Botka László a Magyar Narancsnak büntetőeljárást „koncepciós perként” és „aljas ügyként” emlegette. Hozzátette, hogy a legősibb jogelvek egyike sérül, mert ha valami az elkövetéskor nem bűncselekmény, akkor utólag sem lehet azért felelősségre vonni senkit.

Szabó Bálint az ítéletre vár

Szabó Bálint az ítéletre vár

Fotó: A szerző felvéte

A csütörtöki másodfokú gyulai bírósági eljárásra eljött az ügyben feljelentést tevő Szabó Bálint, aki az őszi önkormányzati választáson független polgármesterjelölt lesz. Ő a Narancs.hu kérdésére határozottan azt mondta, még aznap megszületik a jogerős ítélet. Végül nem így történt.

Van-e tényegesen új bizonyítási indítvány?

A Gyulai Törvényszék csütörtöki ülésének a fellebbezéseket beadó vádlottak ügyvédei azt hangsúlyozták, hogy új bizonyítási indítványuk nincs, mert minden, amit leírtak, már az első fokú tárgyalásban a per tárgyát képezte. Ennek ellenére a fellebbezésekben szereplő tartalmi elemeket újból megvizsgálja a bírói tanács abból a szempontból, hogy az ténylegesen jelent vagy sem új bizonyítási indítványt a védelem részéről. Egyben október 31-re halasztotta a következő tárgyalási napot.

A kormányhoz közelálló és csütörtökön is nagy számban megjelent sajtó azt sulykolja, hogy az ügyben hozott jogerős ítélettel véget érhet a Botka-korszak Szegeden. Ha ez így is lenne, a jelek szerint erre még egy kicsit várni kell.

Figyelmébe ajánljuk