A Balaton mindenkié? Akár a Mészáros-Tiborcz körrel is megküzd a szabad strandért a független polgármester

Kis-Magyarország

A 47 hektárt még Rákosiék államosították, majd tavaly a Mészáros-Tiborcz kör birtokába került. Ennek ellenére a településvezető bejelentette községe igényét a komplexum strandjára, kikötőjére és szállodáira.

„Az önkormányzat ingyenes vagyonjuttatás formájában nem csak a Club Aliga strandjára, hanem a kikötőjére és a szállodaépületekre is igényt tart” – mondta Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester a Narancs.hu-nak.

Fontos tudni: a hajdani pártüdülő, majd a rendszerváltás után Club Aliga névre keresztelt komplexum szinte teljesen elzárta, illetve elzárja ma is a balatoni települést a vízparttól; egy 90, egy 70 és egy 45 méter hosszú szabad, bárki által megközelíthető partszakasza maradt Balatonvilágosnak.

Amint hírét vette a Club Aliga tavalyi tulajdonosváltásának, a független településvezető levelet írt Bártfai-Mager Andreának, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek, amelyben bejelentette: a község igényt tart a Club Aliga 2007-es privatizációjakor is állami tulajdonban maradt 9 hektárra.

Géppuskás őrök, tüzérség

A második világháború után kiépülő kommunista pártállam annakidején keményen elbánt Balatonaligával: a villákat elvették, az aligai őslakosokat kitelepítették, kisajátítottak ötven hektárt. Az elhagyott sváb, valamint szlovák ingatlanok közül a pártelit kiválaszthatta a neki tetszőt, a maradékot eldózerolták, hogy megépülhessen a pártüdülő – emlékeztettek a történészek egy néhány évvel ezelőtti, a 47 hektáros komplexumban tett sajtótúrán.

Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester

Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester

Fotó: A szerző felvétele

 

Mindez szinte titokban zajlott és persze nem üdülőnek hívták, hanem "aligai objektumnak", hiszen a "munkás-paraszt" kormány vezetői nem üdülhettek úgy, mint az arisztokraták, visszatetszést keltett volna. A sajtóban sem esett szó róla.

Az "objektumot" fegyveres őrök védték, a hegytetőre még légvédelmi tüzérséget, géppuskás őröket is állítatott Rákosi Mátyás. A vízen pedig folyamatos motorcsónakos őrjáratot tartottak, nehogy valaki a vízről próbálja megtámadni a pártvezetést.

Sajtótúrán idézték fel a múlt történéseit

Sajtótúrán idézték fel a múlt történéseit

Fotó: A szerző felvétele

Megye, váltás

Balatonaliga ma része annak az 1400 lakosú Balatonvilágosnak, amely 2013-ban megyét váltott. Veszprémtől helyi népszavazással Somogy megyéhez csatlakozott. A hajdani pártüdülő a rendszerváltás után állami tulajdonban maradt egészen 2007-ig, ekkor értékesítette az állam az izraeli hátterű, 70 millió eurós fejlesztést ígérő Pro-Mot Hungária Kft-nek, az akkori sajtóinformációk szerint 5,5 milliárd forintért.

A közel ötven hektáros, másfél kilométeres vízparttal rendelkező ingatlan nagyobb részét tulajdonba, kisebb hányadát 49 évre kezelésbe kapta a szállodakomplexumot és egyéb lakó-, valamint üdülőingatlanokat tervező cég.

Az eltelt több mint tíz évben azonban egyetlen kapavágás sem történt, noha Balatonvilágos képviselő-testülete a falu rendezési tervét is a befektetők igényeihez igazította. A szocreál épületek állaga folyamatosan romlott, annak ellenére, hogy egyes ingatlanokat üdülőként üzemeltetett a tulajdonos.

Szembe megy Mészárosékkal

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. – amelyben sajtóhírek szerint tavaly augusztusban tulajdonrészt szerzett a miniszterelnök veje, Tiborcz István többségi tulajdonában lévő BDPST Zrt. is. – leányvállalata, az Appeninn BLT Kft. 2018 júliusában kötött adásvételi szerződést a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,99 százalékos üzletrészének, valamint a társaság fennálló követeléseinek megszerzésére. Minderről tavaly nyáron a Narancs is beszámolt.

A Club Aliga felülről

A Club Aliga felülről

Fotó: A szerző felvétele

Vagyis a Balaton-parton rohamtempóban terjeszkedő Mészáros-Tiborcz birodalom a Club Aliga nagy részének tulajdonosa lett, azonban 9 hektárnak csak a vagyonkezelője. Erre „csapott le” a világosi polgármester, aki finoman szólva is szembe ment a kormányközeli befektetői körök érdekeivel. Érvekkel is alá tudja támasztani az önkormányzat kérését.

„Elég komoly hátrány érte a települést azzal, hogy negyven éven át elzárták a vízpartját” – mondta lapunknak polgármester. „Most egyfajta kárpótlás lehetne az ingyenes vagyonjuttatás az állam részéről. A vagyonkezelt területre vonatkozó megállapodás szerint a part menti 30 méteres területsávra az önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg a 2000-ben elfogadott Balaton-törvényben előírt szabad parti sáv biztosítása céljából, ami máshogyan a mi településünkön nem oldható meg” – mondta a Narancs.hu-nak Fekete.

Egy minisztériumi rendelet szerint pedig az ingatlan egy része közterületi, közpark funkciót kapna. Ezeket kívánják most érvényesíteni a polgármester. Ráadásul a Club Aliga strandjának használatára a helybeliek, Balatonvilágos állandó lakosai és üdülőingatlan-tulajdonosai jogosultságot szereztek, ingatlanonként hat darab ingyenes belépőkártya igénylésére jogosultak. E jogosultságuk több mint tíz éve érvényben van, megszűnése jelentős feszültséget kelthet az érintettek körében.

Lázár Jánosra hivatkozik

Annak idején, amikor Rákosiék ötletére pártüdülőt alakítottak ki a kisajátított 47 hektáros ingatlanon, a komplexumot két részre osztották. Az Aliga I-esen létesült több szállodaépület és a kikötő, az Aliga II-es részt kerítéssel zárták el, ott épültek fel a pártelit tagjainak villái, így a Rákosi-, illetve a Kádár-villa is.

„A miniszter asszonyhoz írt levelemben kezdeményeztem, hogy Aliga I. egyelőre maradjon állami tulajdonban” – jegyezte meg portálunknak Fekete Barnabás. Továbbá kérte, hogy a vagyonkezelői szerződést „A Balaton mindenkié” álláspont jegyében bontsák föl, mérjék föl a fejlesztés és a szinten tartás elmaradása miatti állagromlást, és mivel nem a közösség érdekét szolgálná a terület további fölosztása, értékesítése. A polgármester üdvözítőnek tartaná, ha az Aliga I. teljes területe később az önkormányzat tulajdonába kerülne méghozzá a nagy értékű értékvesztésre tekintettel ingyenes vagyonjuttatás formájában.

A Club Aliga bejárata

A Club Aliga bejárata

Fotó: A szerző felvétele

Fekete arra is hivatkozik, hogy Lázár János akkori kancelláriaminiszter a 2017. december 4-i kormányinfón úgy fogalmazott: „A kormány szándékai szerint a Balaton mindenkié, személyes üzleti szempontok nem írhatják felül a közösség szempontjait…” A polgármester szerint „a Balaton mindenkié elvnek az érvényre juttatását szeretnénk most látni a Club Aliga esetében. Vagyis a „mindent eladni” helyett a közösség érdekeit kérjük figyelembe venni”.

Az állam már tárgyal Tiborczékkal

Nemrég Potocskáné Kőrösi Anita siófoki jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár azt válaszolta, hogy a vagyonkezelői szerződésben szereplő ingatlanokkal kapcsolatban még nem született döntés.

„A Magyar Állam szerződéses partnere ezen ingatlanokkal kapcsolatban továbbra is a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft., mely tulajdonosi hátterének esetleges megváltozása önmagában nem érinti a fennálló vagyonkezelési jogviszony tartalmát. (…) Az önkormányzat kérése nyomán megkezdődtek az egyeztetések a kft.-vel arra vonatkozóan, hogy az igényelt ingatlanok tekintetében milyen feltételekkel kerülhetne sor a vagyonkezelői szerződés részleges megszüntetésére” – válaszolta Fónagy.

Az ellopott Balaton

Jól tükrözi az ország állapotát a Balaton átalakulása: a tó környéke immár a gazdagok pihenőhelye, a változás legnagyobb haszonélvezőit pedig Orbán Viktor környezetében kell keresni.

Ha lefordítjuk az államtitkár válaszát, akkor kiderül: az állam megkezdte a tárgyalásokat a Mészáros-Tiborcz körrel. Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester már az új tulajdonosokat is megkereste levélben konkrét elképzeléseikről érdeklődve, de ez idáig választ nem kapott.

Befejezetlen történet

Balatonvilágos nyaralótulajdonosainak egyesülete többször is tüntetett az elmúlt évtizedekben a Club Aliga elzárása ellen és a szabad strandhasználatért. Legutóbb az Aligai Fürdőegyesület aláírásokat gyűjtött, ezzel megtámogatva a polgármester kérelmét az ingyenes vagyonjuttatás érdekében. A leköszönő elnök, Veres Lászlóné nemrég könyvet jelentetett meg Befejezetlen történet címmel, amelyben feleleveníti sokéves küzdelmüket a Club Aliga érdekében.

A Narancs.hu-nak azt mondta optimisták, bíznak abban, hogy megmarad a helyiek és az üdülőtulajdonosok strandhasználati joga. „Az elmúlt évek során elkészült az ingatlan Balaton-törvényből fakadó szabályozási terve, ki lett jelölve mi számít közterületnek (szabad parti sétánynak, strandnak), és ezt bejegyezte a földhivatal is. Úgy véljük, akárki a tulajdonos, ezt figyelembe kell vennie.”

Hamarosan eldől ez a kérdés is. A válasz üzenetértékű lesz: a Balaton valóban mindenkié, vagy csak a Mészároséké?

Figyelmébe ajánljuk