A volt kormánybiztos cége építheti a katolikus püspök stadionjának élménymedencéjét

Kis-Magyarország

Bár többször elhalasztották a beadási határidőt, a tenderbontás után a legolcsóbb ajánlatot adó kivitelező vállalkozás neve nem okozott meglepetést: a Ferroép Zrt. nyerheti a szegedi Szent Gellért Fórum, azaz a katolikus egyházmegye létesítményébe megálmodott élménymedence építését.

A hazai sajtóban három hónappal ezelőtt elsőként számoltunk be arról, hogy meghívásos közbeszerzési eljárásban hirdette meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye azt a fejlesztést, amelynek keretében élménymedencét és hozzá tartozó vízkezelő berendezéseket kell a kivitelezőnek építeni Kiss-Rigó László püspök futballarénájában, a szegedi Szent Gellért Fórumban.

A meghívásos közbeszerzési eljárás a szegedi futballstadion fejlesztéséről, míg a vállalkozási szerződés a Szent Gellért Fórum fejlesztéséhez szükséges tervezési és kivitelezései feladatok ellátásáról szólt. Mindez egy élménymedence kialakítását, vízkezelő berendezés telepítését, valamint további szakipari kivitelezési feladatok ellátásának kiépítését jelenti a sportkomplexumon belül. Az erre kiírt közbeszerzés annyira friss volt első híradásunk idejében, március közepén, hogy az ajánlattételi határidő csak ezt követően, március 27-én zárult le.

Cikkünkben jeleztük, hogy a közbeszerzési felhívásban nem szerepelt a megvalósítás várható összege. Az azonban mégis sokatmondó volt, hogy ún. 115-ös eljárásban bonyolították le a közbeszerzést, ami azt jelenti, hogy a bekerülés költsége nem haladja meg a 300 millió forintot, és nem EU-s forrásból valósul meg. Ettől még kérdés maradt, hogy a másodosztályú klub futballstadionján belül miért feltétlenül szükséges élményfürdő megvalósítása, s az is, hogy honnan van erre forrás.

A meghívásos pályázatra öt céget invitált a kiíró egyházmegye, s ezek közül, ha többszörösen meghosszabbított határidő mellett is, de négyen adtak be értékelhető ajánlatot. A tenderbontás után ez a kép bontakozik ki: a szegedi székhelyű Batki és Társa Építőipari Kft. 162, a debreceni KEVIÉP Kft. 160,2, a hajósi AKTÍV Ipari és Építőipari Kft. 155,5, míg a szegedi Ferroép Zrt. 149,6 millió forintért vállalta, hogy két év alatt megépíti a Tisza-parti város közel 9 ezres stadionjában az élménymedencét. Bár még nem hirdettek végeredményt, de nagy eséllyel kijelenthető, hogy ezt a meghívásos közbeszerzést a Nemesi Pál tulajdonolta Ferroép Zrt. nyerte. Egy neve mellőzését kérő közbeszerzési szakember a Narancs-hu-nak a bontási jegyzőkönyvet és az ajánlattételi árakat látva azt mondta: a Ferroép Zrt. vetélytársai „udvariasan fölé lőttek” a Nemesi-féle cég pénzügyi vállalásának.

Nemesi Pál egészen közel áll a Fidesz-KDNP-hez és a NER-hez, valamint a Kiss-Rigó László püspök vezette Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez és ez a Dél-Alföldön köztudomású. 2019-ben a Fidesz-KDNP támogatásával, de „független” jelöltként indult a szegedi polgármesteri posztért Botka Lászlóval szemben, ám simán alulmaradt. Nem sokkal később, 2020 szeptemberében kinevezték a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosává, de hogy ebbéli minőségében milyen érdemi eredményeket tudott felmutatni, arról vajmi keveset tudni. Később Bányai Gábor váltotta ezen a poszton egy 2022. május végi bejelentés szerint.

Az viszont az elmúlt évek Csongrád-Csanád megyei és tágabban dél-alföldi közbeszerzéseit átnézve világos, hogy – ellentétben az ország más részeivel – itt egészen jól szerepel a Ferroép Zrt., különösen, ha az alapítványi tulajdonba került Szegedi Tudományegyetem és a Szeged-Csanádi Egyházmegye fejlesztéseiről és felújításairól van szó. Elég utalni arra, hogy nemrégiben fejezte be a Nemesi tulajdonolta cég a szegedi egyetem jogi kara épületének teljes felújítást, és jelenleg is építi Gyulán a helyi katolikus általános iskola és gimnázium sportcsarnokát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk