A Kúria elé kerül a sümegi polgármester-választás is

Kis-Magyarország

Elutasította a Veszprém Vármegyei Területi Választási Iroda a sümegi civil szervezet, az Élhetőbb Városért fellebbezését, amelyben rendszerszintű hibákra hivatkozva új választás kiírását, vagy a szavazatok újraszámolását kérte.

Ahogy arról néhány nappal ezelőtt beszámoltunk, mindössze 11 szavazattal nyerte a sümegi polgármester-választást a regnáló városvezető, a fideszes Végh László (1410) az Élhetőbb Városért színeiben induló civil jelölttel, Kovács Mihállyal szemben (1399). A helyi civileknek előbb az tűnt fel, hogy nagyon lassan számolják össze a voksokat, majd az is, hogy a választásra jogosultak számához képest feltűnően sok az érvénytelen szavazat. 

Kovács Mihály videóban és a területi választási irodának benyújtott kifogásában részletezte, mit találtak szabálytalannak. Ezek között szerepelt pénzért vásárolt szavazat, de az is, hogy az urnák felbontását követően a szavazatlapok szétválogatását és összeszámolását a szavazóköri delegáltak nem együtt, hanem külön végezték. Bizonyíték van arról is, hogy az érvénytelen szavazólapokról készült dokumentumokat – az idevonatkozó előírások ellenére – nem vagy nem minden szavazóköri delegált írta alá. Emellett az is előfordult, hogy egy mozgóurnás voksolás során a négy szavazólap helyett a választópolgár csak egyet, a megyei közgyűlésre leadhatót kapta meg, minden más, így a polgármesteri szavazólap is hiányzott közülük. Mindezt tanúkkal, hangfelvételekkel és dokumentumokkal igazolták.

Mindezeket rendszerszintű hibának tartja a sümegi civil szervezet, ezért elsőrendűen a voksolás megismétlését, ha ez nem lehetséges, akkor az összes voks újraszámolását kérte a veszprémi területi választási irodától. A múlt csütörtök helyett szombaton ült össze ez a testület. Kovács Mihály szerint fellebbezésüket érdemben tárgyalásra alkalmasnak ítélték, de végül 4:2 arányban elutasították.

„Nem állunk meg, hogy igazunkat érvényesítsük, egy választási szakjogásszal megerősítve a Kúriához fordulunk, azt remélve, hogy vagy új választás lesz Sümegen, vagy legalábbis újraszámolják az összes leadott voksot”

– mondta a Narancs.hu-nak Kovács Mihály. Hozzátette, a nyilvánvaló választási szabálytalanságok miatt nagyon rossz a közhangulat a Veszprém megyei kisvárosban, és akármi is lesz az eljárásnak az eredménye, a soron következő, várhatóan 2026 áprilisában sorra kerülő országgyűlési választásra ez a lehető legrosszabb előjel a Fidesz-KDNP-nek, amely helyben is lejtmenetben van. Kovács Mihály azt sem érti, hogy a választás előtti napokban hogyan tűnt el 69 ember a választói névjegyzékből.

Így tehát a sümegi polgármester-választásrról ugyanúgy a Kúria mondhatja ki a végső szót, mint a főpolgármester-választás esetében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk